Juhani Karila – De jacht op het snoekje

De vloek

Finse vrouw keert elk jaar terug naar haar geboortegrond om een snoek te vangen.

Wat is het heerlijk om weer eens een sprookje voor volwassenen te lezen. Want zo zou je dit boek kunnen noemen. Het neemt je mee naar een sompig stukje dun bevolkt Lapland, waar eigenzinnige bewoners leven met vreemde wezens zoals een nix (watergeest), dreumels (boswezens die op apen lijken), Moker-Olli, (een spook uit het verleden), kloppers en nog veel meer andere verschijningen, die af en toe de wereld komen pesten.

Elina Ylijaako is de hoofdpersoon, die jaarlijks terugkeert naar haar geboorteland, waar haar ouderlijk huis nog overeind staat. In de mysterieuze moerassen en vennen baant ze zich een weg, op zoek naar de snoek.

Waarom Elina elk jaar terugkeert om een snoek te vangen, wordt langzaam duidelijk. Dit jaar zit het vissen namelijk niet helemaal mee. De geesten spannen samen tegen Elina. Geholpen door vrienden en een vreemde politieagente, die eigenlijk was gekomen om Elina in te rekenen voor moord, lukt het bosgeesten en spoken in bedwang te krijgen en de zaak af te ronden.

Dit alles wordt op luchtige toon gebracht met de nodige humor, terwijl ook de fantasie ruim baan heeft gekregen. Het boek loopt bovendien over van prachtige natuurbeschrijvingen, die maken dat je je er al snel thuis voelt, ondanks alle muggen en dazen. Het waterrijke landschap herbergt levendige wezens, van vissen tot geesten die eeuwenlang de legenden hebben bevolkt. En die zelfs nu, in de moderne wereld, nog even om de hoek komen kijken.

De verhaallijn, vrolijk fladderend langs al die natuur, flirt bovendien met de liefde, waardoor het nog moeilijker wordt het boek weg te leggen: bijna een pageturner.

In deze sombere tijden is het een verademing een boek te lezen dat je even de boze wereld doet vergeten. Ook al worden hiervoor sprookjesachtige wezens uit de kast getrokken. Een vrolijke schrijfstijl en de liefde maken dit verhaal heel begeerlijk.

Jammer alleen van de titel. Het verkleinwoord voor snoek doet kinderachtig aan, terwijl het verhaal absoluut niet voor kinderen is.

Juhani Karila – De jacht op het snoekje (Pienen hauen pyydydtys, vert. Annemarie Raas) Koppernik 2022

Leestips
Over de Samen in Finland:
Ann-Helén Laestadius – Slechts een diefstal
Sprookjes voor volwassenen:
Rascha Peper – Waterscheerling
Amos Oz – Plotseling diep in het woud
Juri Rytchëu – Teryky
Sjón – Blauwvos
Zwarte vertellingen uit Finland:
Aki Ollikainen – Een zwart sprookje
Aki Ollihainen – Witte honger
Snoekenjacht in Tsjechië:
Ota Pavel – Hoe ik de vissen ontmoette
Over een andere vis in Finland:
Mikael Niemi – De man die stierf als een zalm