Alex Schulman – De overlevenden

Molly

Zweedse roman over drie broers, getekend door een gebeurtenis in een zomervakantie.

Lange zomers aan het water. Menig kind zal die herinneringen koesteren. In het land met de duizenden meren, Zweden, is het zeker gemeengoed. Veel families hebben daar een zomerhuisje aan het water. Zo beschreef Monika Fagerholm al eens een broeierige vakantie aan een meer (Mooie vrouwen aan het water), die echter het leven van twee gezinnen op z’n kop zette.

In De overlevenden van Alex Schulman is ook sprake van een laatste zomer aan het water, voordat er in het gezin iets knapte. De ingrijpende gebeurtenis komt pas aan het einde van het boek aan bod, nadat we zowel in heden als verleden langzaam er heen dwalen: drie broers gaan de as van hun moeder verstrooien bij het zomerhuisje, waar ze ooit zoveel zonnige weken doorbrachten.

Deze zomers waren niet altijd zo idyllisch, blijkt uit de verhalen over de broers, die als kinderen rondom het afgelegen huis zich vermaakten in het bos of in het meer. De ouders lijken niet te veel met de kinderen bezig te zijn: meer dan eens beneveld door de alcohol.

Zo ontstaat er een beeld van een licht disfunctioneel gezin; waar de kinderen óf aan hun lot werden overgelaten, óf met gevaarlijke situaties werden geconfronteerd, wat de ouders niet in de gaten hadden. De gebeurtenis die een einde maakte aan de zorgeloze vakanties aan het meer, bracht nog meer ellende.

Het is mooi en broeierig geschreven: we beginnen zelfs met een politieauto die naar een afgelegen zomerhuisje rijdt. En zo volgen we het spoor terug van die dag, net zoals we ook een aantal avonturen gepresenteerd krijgen uit de vakanties, voordat het noodlot toesloeg.

Van het kabbelende blauwe water en onschuldige zwempartijen, raken we steeds meer verzeild in heftige gebeurtenissen. Desondanks is het een heerlijk zomerboek. Tenslotte speelt een deel rond een zomerhuisje aan het water, waar we deze dagen allemaal wel willen zitten.

Alex Schulman – De overlevenden (Överlevarna, vert. Angélique de Kroon), De Bezige Bij 2021

Leestips
Op vakantie:
Michael Frayn – Skios
Françoise Sagan – Bonjour tristesse
Benoite Groult – Zout op mijn huid
Olivier Bourdeaut – Wachten op Bojangles
Emma Straub – Badgasten
Erlend Loe – Gelukkig getrouwd
Robert Sedlack – Afrikaans safaridagboek
Alex Garland – Het strand
Nicola Barker – De zomergast
Zomerherinneringen:
Margarita Liberaki – Drie zomers
Een toeristendorp anders belicht:
Claudie Gallay – De branding