Smitakis Boekenlust Top 10 van in 2022 gelezen boeken

 

1 Nino Haratischwili – Het schaarse licht
Ik hoefde niet lang te na te denken over welke roman gelezen in 2022 op kop zou staan: een boek vol drama’s, maar ook over de magie van vriendschap. Een heftig onderwerp, maar verslavend mooi.

2 Donald Niedekker – Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost
Het is niet vaak dat er een Nederlandse roman in mijn top-10 staat, maar deze krijgt alle eer: op originele en poëtische wijze het historische verhaal van een schipbreuk op Nove Zembla navertellen. Prachtig.

3 Claudia Pineiro – Elena weet
Kleine, ingehouden verhalen kunnen krachtig zijn. Dat bewijst dit boek over een vrouw met Parkinson die een tocht onderneemt door Buenos Aires: verrassend, sterk en aangrijpend.

4 Hengameh Yaghoobifarah – Ministerie van Dromen
Er zijn nogal wat boeken die gaan over immigratie en generaties. Wanneer je daar ook nog eens een genderthema aan toevoegt, kun je een eigenzinnige cocktail krijgen: rauw, rijk en actueel.

5 Christoph Ransmeyer – De sluismeester
Altijd al een fan geweest van deze schrijver, die romans met uiteenlopende onderwerpen schreef. Nu een dystopie over een toekomstige waterwereld, waar de relaties in een familie, vooral tussen broer en zus, behoorlijk innig zijn. Een hartstochtelijk drama in een wereld waar water de dienst uitmaakt.

6 Madeline Miller – Galatea
De koningin van het herschrijven van mythen. Ik kende de mythe van Pygmalion en Galatea niet. En ook al had ik het verhaal al wel gekend: je kunt nooit genoeg verhalen van Madeleine Miller lezen.

7 Gianfranco Calligarich – In de omhelzing van de rivier
Calligarich is een begaafd verteller, die je graag in een café op zo’n plein in Rome zou willen ontmoeten om aan zijn lippen te kunnen hangen, terwijl hij verhalen uit het verleden opdist: over de pleinen van Rome en een mislukt huwelijk.

8 Claude Morandini – Sneeuw, hond voet
Een oude man met alzheimer die in de bergen leeft als een kluizenaar, een hond, een lange winter vol sneeuw. Een ruig verhaal dat met de pagina’s triester wordt, maar o zo mooi.

9 Andrej Koerkov – Grijze bijen
Deze roadtrip met bijen is niet satirisch en blijft ver van de echte oorlogshandelingen. Het gaat over hoe het gewone leven verder gaat, ook al zijn de omstandigheden moeilijker geworden en soms zelfs gevaarlijk. Over twee oude mannen in een grijze zone. Aandoenlijk en onderhoudend.

10 John Kalman Stefánsson – Jouw afwezigheid is duisternis
Deze prachtige roman vol hartstochtelijke liefdes en zulke mooie zinnen vormen een nieuw hoogtepunt in het werk van deze IJslandse schrijver. Jón Kalman Stefánsson heeft zich met gemak onder de schaduw uitgewerkt van IJslands grootste schrijver en Nobelprijswinnaar Halldór Laxness.