Kerstblues

Kerststress is een bekend verschijnsel in december, vooral rondom de organisatie van het kerstdiner. De bekendste kerstdiners zijn de etentjes die uit de hand lopen, omdat waarheden op tafel komen die sommige aanwezigen niet willen horen. Hier wat boeken om in deze donkere dagen te lezen. Over kerstdiners, een weesmeisje en over magische werelden.

Jonathan Franzen heeft twee familieromans geschreven waarbij het kerstdiner een onoverkomelijk kwaad is. In de aanloop naar het kerstdiner krijgen we uitgebreid te horen hoe een familie uit elkaar kan vallen of al is gevallen. In De correcties is dat de familie Lambert wiens kinderen allang uit huis zijn, maar allemaal eigen redenen hebben het liefst niet naar huis te komen voor kerstmis, waar hun vader met parkinson en hun drammerige moeder Enid nu niet bepaald het ideale ouderpaar vormen.

Dominee Russ en Marion Hildebrandt voeren het hoogste woord in Kruispunt. Hun kinderen beginnen net het nest uit te vliegen. In dit gezin lijkt iedereen het met iedereen aan de stok te hebben. We moeten ons eerst door heel wat ellende worstelen, wil het fameuze kerstdiner plaatsvinden. Uiteraard niet zonder incidenten.

In Winter van Ali Smith is er geen grote familie, maar wel een moeder, haar zus, haar zoon en een vriendin die zich bij een onverwacht kerstdiner treffen. De messen worden geslepen tussen de zussen en de zoon kijkt toe, bang voor de ontmaskering van zijn vriendin. Een prachtig boek vol verrassingen.

In De dag dat de walvis kwam vindt ook een kerstdiner plaats. John Ironmonger heeft een heel dorp ingezet om aan de kerstdis te werken. Een fantastisch verhaal, ook nog eens gerelateerd aan een dodelijk virus dat de wereld op zijn kop zet. Een modern kerstsprookje, zou je het kunnen noemen.

Dan is er ook nog de kerstgedachte met de feestdagen: wees goed voor je medemens. Naar aanleiding van de vondst van 155 anonieme graven bij een Iers klooster waar voornamelijk weeskinderen verbleven, schreef de Ierse schrijfster Claire Keegan het bijna Dickiaanse kerstverhaal Dit soort kleinigheden. Over een houthandelaar en meisje in het klooster.

Kerst is een feest van lichtjes en een beetje van magie. Daarom passen boeken over goochelaars en andere magiërs bij dit feest. Je duikt in ieder geval heerlijk diep in een fantasiewereld, goed om alles om je heen even te vergeten.

Jonathan Levi schreef met Krachtenspel een fantasieroman over het vergeten koninkrijk Septimanië. Een student blijkt een koninkrijk te hebben geërfd en dat vraagt zoveel van hem dat hij de liefde van zijn leven uit het oog verliest. Een heerlijk boek, dat zowel in Engeland als in Italië speelt, vol wonderlijke verhalen en personages, vol mysteriën en liefde.

Suzanne Clark beschreef de levens van twee tovenaars in Engeland, waarbij ze zowel geschiedenis als fantasie gebruikt: Jonathan Strange & mr. Norrell. Het werd door veel recensenten omschreven als een ‘Harrie Potter-verhaal’ voor lezers die deze kinderboeken zijn ontgroeid. Het is misschien wel een forse roman, maar zo fijn geschreven dat je er doorheen schiet. Een boek om een kerstdiner te vergeten.