Claire Keegan – Pleegkind

Een nieuw thuis

Ierse roman over een meisje dat tijdelijk uit huis moet wonen.

Vorig jaar werd het kerstverhaal Dit soort kleinigheden van Claire Keegan in het Nederlands gepubliceerd. Een boek waarin met weinig woorden heel wat emoties teweeg werden gebracht. Het eindigde in de shortlist van de Booker Prize 2022. Dit jaar werd er een tweede boek van deze Ierse schrijfster in het Nederlands gepubliceerd. Ditmaal een boekje dat al in 2011 uitkwam, maar vorig jaar werd verfilmd als An Cailín Ciúin (Het stille meisje). Ook in dit verhaal staat er geen woord teveel, maar wel woorden die uiterst suggestief zijn gerangschikt, zodat het verhaal tussen de regels vele malen groter is.

Ook het onderwerp van Pleegkind heeft te maken met armoede en kinderleed. Alsof Ierland daarin grossiert. Had het kerstverhaal te maken met de gruwelijke ontmaskering van de Magdalene wasserettes, een katholieke instelling waar alleenstaande zwangere moeders te werk werden gesteld en de baby’s verdwenen, ditmaal gaat het over een kind dat door haar vader naar een onbekende familie wordt gebracht. Tussen de regels door kunnen we raden dat het om familie van haar hoog zwangere moeder gaat. Het meisje is een overbevolkt huis gewend waar weinig plek is voor wat warmte of liefde en weet niet wat haar overkomt, wanneer ze in een huishouden komt, waar ze alle aandacht krijgt. Van mensen die wat geld hebben te besteden en liefdevol met elkaar omgaan.

Het is duidelijk dat ook hier weer de armoede aan de kaak wordt gesteld. In een kinderrijke familie, en aan de moeder zo te horen, met een lapswans als vader, die zijn eigen wegen bewandelt en er niet helemaal is voor de rijke kinderschare en de magere maaltijden. Een zwijgend portret van het armoedige, katholieke Ierland.

Claire Keegan heeft niet heel veel werk gepubliceerd, maar wat ze uitbracht is krachtig en alom geprezen. Kleine verhalen met een grote inhoud. Zoals dit verhaal Pleegkind.

Claire Keegan – Pleegkind (Foster, vert. Harm Damsma en Niek Miedema), Nieuw Amsterdam 2022.

Leestips:

Van dezelfde schrijfster:
Dit soort kleinigheden
Kinderen uit huis:
Christina Baker Kline – De bannelingen
Het strenge katholicisme in Ierland:
Sebastian Barry – De geheime schrift