Sergio Bizzio – Razernij

Onmogelijke liefde

Argentijnse roman over een man die zich jaren in het huis verstopt waar zijn geliefde werkt.

Wat doe je wanneer je een misdaad hebt gepleegd? Ver weg gaan, doen alsof je niets gedaan hebt of je verstoppen? José María, bouwvakker in Buenos Aires (Argentinië) koos voor het laatste. Hij verstopt zich in het grote huis waar zijn vriendinnetje Rosa dienstmeisje is.

De twee hebben elkaar op straat ontmoet: de mooie en goedgelovige Rosa, die nog maar pas komt kijken in de liefde en het heethoofd José María, die het leven verovert met zijn vuisten en aanpapt met Rosa omdat ze mooi is en hij eenzaam. Al snel zien we dat María, zoals Rosa al snel haar geliefde noemt, losse handjes heeft: een ruzie op straat met een portier loopt uit op geweld en heeft verstrekkende gevolgen. María moet onderduiken wegens moord.

Razernij leest als een thriller, of misschien wel een spookverhaal. María steelt kleine onopvallende porties eten uit de keuken, laat druppel voor druppel een ongebruikte wc doorlopen, heeft geleerd hoe hij geruisloos deuren moet openen en dichtdoen en bouwt zo een onzichtbaar leven op in een huis waar de eigenaren zo hun geheimen en ruzies hebben en de nietsvermoedende Rosa tot op zolder regelmatig de kamers lucht en schoonmaakt, ook al worden ze niet gebruikt. María’s enige metgezel is een rat die dezelfde kamer gebruikt als María.

Razernij stelt tegelijkertijd ook duidelijk de werkende klasse zonder enige rechten tegenover de corrupte en decadente rijken. María is overgeleverd aan de fratsen van de voorman in de bouw en hij kijkt zijn ogen uit in het huis van de rijken, waar hij stiekem kan proeven van hun rijkdom. Rosa is zo bang haar baan te verliezen, dat ze zelfs niets durft te zeggen wanneer ze is verkracht.

Is het toeval dat de meeste romans van Argentijnse schrijvers die ik gelezen heb een thriller-twist hebben? Hoe simpel het decor ook is van deze roman – die inmiddels is verfilmd door de uit Ecuador komende regisseur Sebastián Cordero – het is een origineel verhaal met verrassende wendingen en zo spannend als een thriller. Een goed boek om op een druilerige middag in één ruk uit te lezen.

Sergio Bizzio – Razernij (Rabia, vert. Arie van der Wal) Meulenhoff 2013

Leestips:
Over een ander dienstmeisje:
Alia Trabucco Zéran – Schoon
Donkere en spannende romans uit Zuid-Amerika:
Mariana Enriquez – Ons deel van de nacht
Roberto Bolano – 2666
Ana Paula Maia – De ziel in het bloed
Fernanda Melchior – Orkaanseizoen
Karin Sainz Borgo – Nacht in Caracas
Arturo Pérez-Reverte – Schaduwtango
Argentinië ten tijden van de junta:
Marcelo Figueras – Kamtsjatka
Raúl Argemí – Alias
Elsa Osoria – Luz