Raúl Argemí – Alias

Wie is wie?

Politiek Argentijnse literaire thriller over een persoonsverwisseling.

Manuel Carraspique ligt na een zwaar auto-ongeval in een ziekenhuis in een dorpje in het Argentijnse binnenland. Naast hem ligt de verminkte Márquez, een man die er nog erger aan toe is. Márquez wordt niet alleen omringd door het verplegend personeel, maar ook gestalkt door een politie-inspecteur. Want is Márquez wel de indiaanse boer die de verpleegsters denken dat hij is? Is deze zwaar gewonde man niet de gezochte misdadiger Cocha, alias de Kameleon? Carraspique is journalist en besluit daarom de gelegenheid te baat te nemen om de zwaar gehavende man zo stil mogelijk te ondervragen.

Op het eind van Alias valt het hele verhaal op zijn plek. Wat gebeurde er op de dag dat Carraspique een ongeluk kreeg en wat gebeurde er met Márquez? Maar vooral: wie is Cochas?

Carraspique trekt de verhalen over Cochas uit de zieke man naast hem. Zo krijgen we als lezer langzaam een beeld van een gehaaide misdadiger die zich vermomde als drugsdealer, priester of dokter om de mensen geld uit hun zakken te kloppen.

De Argentijnse schrijver Raúl Argemí woont in Barcelona na jarenlang in de gevangenis te hebben gezeten in Argentinië, omdat hij vocht tegen de Argentijnse dictatuur. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze politieke achtergrond meespeelt in zijn werk. In de ontknoping speelt een bloedstollende geschiedenis uit de vreselijke jaren van de politieke onderdrukking in Argentinië een belangrijke rol.

Het thema van de roman is het kwaad. Over een door en door slechte man die de mensen gebruikt voor zijn eigen doeleinden. En over een simpele boer die door een ‘priester’ is geïndoctrineerd om een teken van God af te wachten voor zijn vergiffenis, maar doorschiet in zijn geloof. Maar ook over een van de dieptepunten uit de Argentijnse geschiedenis, waarbij het kwaad genadeloos kon toeslaan.

Argemí heeft voor een vorm van zijn verhaal gekozen, dat in het begin wat verwarrend aandoet. Door de wisselingen van het vertelperspectief wordt het verhaal een ware puzzel. Ook voor de lezer is het moeilijk op gang komen met de vraag wie is wie. Maar uiteindelijk blijkt dat de hele roman draait om deze vraag en zou je, wanneer je het einde hebt bereikt, het verhaal het liefst nog een keer over willen lezen. Uiteindelijk dus toch een heftige thriller over de misdadige mens.

Raúl Argemí – Alias (Penúltimo nombre de guerra, vert. Dorotea ter Horst), Querido 2007

Leeslinks
Meer over de dictatuur in Argentinië:
Marcelo Figueras – Kamtsjatka
Elsa Osorio – Luz
Over kwaad en politiek:
João Ubaldo Ribeiro – Bericht uit de vuurtoren