Mariana Enriquez – Ons deel van de nacht

Horror

Argentijnse horror-roman over een medium en zijn zoon.

Horror is niet vreemd voor de Argentijnse schrijfster Mariana Enriquez. Geboren enkele jaren voordat de militaire junta aan de macht kwam in haar land, zal ze het nodige hebben meegemaakt of gezien, daar het leven in Argentinië in de jaren 1976 tot 1983 gekenmerkt werd door verdwijningen en moordpartijen. Maar Stephen King was wel een van haar literaire helden en zo kregen de boeken van Enriquez – net als het leven – een horrorrandje.

De roman Ons deel van de nacht kun je gerust een horrorverhaal noemen. Duistere machten zijn hier aan het werk en de vraag blijft in hoeverre de sekte in het verhaal symbool staat voor de junta en vrienden uit de opperklasse van Argentinië, die een spoor van zo’n 30.000 dodelijke slachtoffers achterlieten. In het verhaal wordt de Orde geleid door een aantal heel rijke families en ook zij gaan over lijken om hun leven te kunnen verlengen, want dat is waarin ze geloven: dat er een Duisternis is die formules kan leveren voor het eeuwige leven. Om contact te krijgen met de Duisternis, worden er mediums gebruikt, mensen die hiervoor open staan en totaal worden uitgebuit, daar de sessies zo zwaar zijn dat menigeen er aan bezwijkt. Juan, een hartpatiënt die veel tijd in het ziekenhuis doorbrengt, weet echter best lang te overleven. Maar hij is vastbesloten om zijn zoon Gaspar, die duidelijk ook de gave voor een medium heeft, deze ellende te besparen en zet alles in het werk om hem uit de klauwen van de families te houden.

Gaspars moeder stierf jaren geleden onder mysterieuze omstandigheden en zijn vader is meestal ziek en heeft zo zijn onvoorspelbaar gewelddadige buien, waarvan Gaspar meer dan genoeg heeft. Naarmate Gaspar ouder wordt begint hij een vermoeden te krijgen van zijn gaven, de rol van zijn vader en de Duisternis. Er was een tijd dat hij nog zorgeloos met zijn vrienden kon feesten. Tot de dag dat hij zijn leven in eigen hand moet nemen.

En zo denderen we door een verhaal waarin de mysteries zich opstapelen, de omgeving steeds ruiger wordt en de doden niet meer te tellen zijn. Spookhuizen, andere dimensies met velden vol menselijke beenderen, kinderen opgesloten in kooien: horrorverhalen pur sang. Met de vele personages, sprongen in de tijd en verschillende vertellers verloopt het lezen echter niet altijd even soepel. Soms is het verhaal wat chaotisch, soms wat breedsprakig.

Voor de roman publiceerde Enriquez onder andere twee korte verhalenbundels. Naar het Engels vertaald: Things we Lost in the Fire en The Dangers of Smoking in Bed. Het merendeel van deze verhalen kunnen ook worden geplaatst in horrorland. Ik ben zelf niet zo’n liefhebber van dit genre, maar heb Ons deel van de nacht toch tot de laatste pagina uitgelezen. Het boek kreeg verschillende prijzen, waaronder de Premio Herralde (prijs voor Spaanstalige literatuur). Voor de liefhebbers van Stephen King, dat in ieder geval.

Mariana Enriquez – Ons deel van de nacht (Nuestra parte de noche, vert. Irene van de Mheen), De Bezige Bij 2021

Leeslinks
Donkere romans uit Zuid-Amerika:
Roberto Bolano – 2666
Ana Paula Maia – De ziel van het bloed
Fernanda Melchior – Orkaanseizoen
Karin Sainz Borgo – Nacht in Caracas
Argentinië ten tijden van de junta:
Marcelo Figueras – Kamtsjatka
Raúl Argemí – Alias
Elsa Osoria – Luz