John Boyne – Water

Schuldig en onschuldig

Ierse roman over een vrouw die een nieuw leven wil beginnen.

Krakkemikkige huisjes aan de Ierse kust blijven in de literaire belangstelling. Nadat de schrijfsters Sara Baume en Claire-Louise Bennett hun hoofdpersonages in zo’n cottage hebben ondergebracht, komt nu ook de Ierse schrijver John Boyne met een vrouw als hoofdpersoon, die een eenzaam huisje op een (fictief) Iers eiland heeft uitgekozen om zich terug te trekken uit de wereld.

Een nieuw leven

Vanessa Carvin komt aan op een klein, rustig Iers eilandje. Het eerste dat ze doet is haar naam wijzigen: Willow Hale noemt ze zich en ze knipt haar haren af, in de hoop dat niemand haar zal herkennen. De zaak van haar man Brendon werd breed uitgemeten in alle media en ze is de stad ontvlucht om haar leven weer op een rijtje te krijgen. Met haar man in de gevangenis, haar oudste dochter Emma overleden en de tweede dochter Rebecca die haar expres op afstand houdt, is dat niet makkelijk.

In een kleine gemeenschap ontkom je echter niet aan de bewoners, die zo hun eigen problemen hebben. Maar gelukkig lopen ze daar niet mee te koop. Zwijgen is goud lijkt het devies en daar is Vanessa blij mee.

Ze ontmoet haar hoog van de toren blazende buurvrouw Mrs. Duggan, haar knappe, jonge zoon Luke, de sympathieke Nigeriaanse priester Ifechi Onkin, snorrende poes Bananas en heeft een interessant gesprek met de norse eigenaar van een van de twee plaatselijke pubs. Af en toe neemt ze een glas versterkende whiskey, zwemt ‘s nachts in zee, begint een losse relatie met Luke en probeert het contact met Rebecca te behouden door haar af en toe een berichtje te sturen, ook al weet ze dat Rebecca bijna nooit antwoordt.

Verrassend einde

Terwijl de tijd verglijdt, worden er stukken van de sluier opgelicht waarom haar man op een dag van zijn bed werd gelicht en hoe Emma om het leven kwam. Een triest verhaal waaraan ze denkt schuld te hebben. Hoeveel, daar zal ze mee moeten leren leven. Er staat haar nog een verrassing te wachten, voor zover je het einde als een verrassing kunt zien. In ieder geval wel voor de lezer.

De vier natuurelementen

De succesvolle schrijver John Boyne heeft 14 romans voor volwassenen op zijn naam staan, zes boeken voor jong volwassenen en enkele verhalenbundels. Zoals veel Ierse schrijvers heeft ook Boyne geen goede herinneringen aan de rol van de katholieke kerk tijdens zijn jeugd, vooral omdat hij homoseksueel is en tweemaal werd misbruikt op het Terenure College. Anti-katholiek, misbruik en de LGBT-wereld behoren tot terugkerende onderwerpen in zijn werk.

Water is een redelijk kort verhaal en vlot geschreven. Het is het eerste deel van een vierluik met als titel een van de vier natuurelementen. De verhalen met vuur, lucht en aarde komen de volgende jaren uit.

John Boyne – Water (Water, vert. Anke Frerichs), Meulenhoff 2023

Leestips
Van dezelfde schrijver:
Dief van de tijd
Schandalen rond de katholieke kerk in Ierland:
Claire Keegan – Dit soort kleinigheden
Sebastian Barry – De geheime schrift
Terugtrekken op een eilandje:
Evie Wyld – Overal vogelzang
In een huisje aan de Ierse kust:
Sara Baume – Weken maanden jaren
Claire-Louise Bennett – Poel
Identiteit veranderen om verleden te ontvluchten:
Claudia Piñeiro – Een beetje geluk