Cynan Jones – De lange droogte

Een dag op de boerderij

Engelse roman over een dag met de boer en boerin op een boerderij.

De lange droogte is de vertaling van de eerste gepubliceerde roman (2006) van Cynan Jones, een Engelse schrijver die zijn verhalen zo simpel mogelijk houdt. Het werk wordt gekenmerkt door veel witregels tussen de teksten, die genoeg verhaal suggereren.

De lange droogte speelt op één dag, de dag dat boer Gareth op zoek gaat naar een drachtige koe die aan de zwier is gegaan, dat de veerarts komt om de hond in te laten slapen, dat de zoon de eendenkooien moet halen, de dochter de veearts assisteert en boerin Kate op bed ligt met hoofdpijn.

Het is een simpel verhaal, met genoeg vertelperspectief, waardoor het verhaal diepte krijgt. Zo komt Gareth een dood konijn tegen, zo toegetakeld dat hij er schande van spreekt en zich afvraagt welke mensen dieren zoiets kunnen aandoen. Wat er echt met het konijn gebeurde, wordt vervolgens door twee broertjes verteld. En zo zien we een andere kant van de realiteit. Ook de drachtige koe doet haar zegje in het verhaal. En er is knecht Bill.

Maar de belangrijkste personen zijn Gareth en zijn vrouw Kate, die van elkaar verwijderd zijn geraakt. Ze voelen zich allebei schuldig om niet meer moeite voor hun relatie te doen. Wat een zekere spanning in het verhaal geeft. Het leven op de boerderij lijkt sowieso geen passie meer te kennen, het is een uitgedroogd leven.

De zo kenmerkende stijl van Cynan Jones is rechttoe rechtaan vertellen, niet wijken voor heftige beelden, de stiltes tussen de korte stukken tekst en af en toe inzoomen op de natuur. Deze stijl heeft hij geperfectioneerd in zijn latere werk. Steeds een zwart aspect van het leven opzoekend. Telkens weer een strakker verhaal waarin de spanning almaar groter wordt. De lange droogte werd beloond met de Betty Trask Award 2007. Een mooi verhaal over het leven en een prima start voor de rest van zijn werk, dat sindsdien alleen maar beter is geworden.

Cynan Jones – De lange droogte (The Long Dry, vert. Jona Hoek), Koppernik 2018

Leestips
Van dezelfde schrijver:
Alles wat ik vond op het strand
De burcht
De wetten van water
Het moeilijke leven op een boerderij:
Lukas Maisel – Tanners erf
Luis Carrasco – Het hellen van een leven
Hitte en droogte:
Jésus Carrasco – De vlucht
De natuur en de dood:
Jim Crace – Een man, een vrouw en de dood