Cynan Jones – Alles wat ik vond op het strand

Gevulde konijnen

Engelse korte roman over een spannende vondst op het strand.

Cynan Jones is de schrijver van het weglaten. Hij laat zoveel weg dat zijn geconcentreerde verhalen verschijnen als kleine romans (of grote verhalen). Maar dan heb je ook wat. Want elk woord staat op zijn plek en er is geen woord te veel. Bovendien is Jones een meester in het suggereren. Één regel tekst geeft eigenlijk stof voor enkele regels verhaal. Daarom kun je nooit even snel dat kleine boek uitlezen. Dat kost minstens zoveel tijd als een boek lezen dat tweemaal zo dik is.

Cynan Jones komt uit Wales en hij lijkt mij een natuurmens, zoals hij de landschappen, dieren en planten in zijn verhalen uitgebreid beschrijft. Een ruig natuurmens, want jagen en stropen maken deel uit van zijn literaire wereld. In De burcht worden stropers opgepakt en in De wetten van water is er ook een hele hoop illegale activiteit. In zijn tweede roman, Alles wat ik vond op het strand, hebben we te maken met een visser, jager én illegale handel.

Hold is de naam van de jagende visser en op een donkere nacht wanneer hij zijn visnetten binnenhaalt, komt vanaf de donkere zee een bootje aangedreven. Het geeft hem hoofdbrekens wat hem te doen staat met wat er in dat bootje ligt en voordat we het weten gaat het hart alweer sneller kloppen, want Cynan Jones weet hoe hij de lezer moet laten deelnemen aan duistere, spannende zaken.

Toen Cynan Jones zijn tweede roman bij zijn Engelse uitgever inleverde (zijn eerste roman is The Long Dry), werd het verhaal geretourneerd met de vraag of de karakters wat meer konden worden uitgewerkt. Jones stond aan het begin van zijn literaire carrière en schreef braaf aan de versie van Everything I Found on the Beach die in 2011 in Engeland werd gepubliceerd. Tien jaar later, gekluisterd in huis wegens corona, aangemoedigd door zijn Nederlandse uitgever (Koppernik), draaide Cynan Jones de boel weer terug en werd de roman teruggebracht naar het formaat waarin hij zo excelleert. Waarin naast Hold nog meer mensen opduiken, uiterst spaarzaam beschreven door de schrijver, maar genoeg om ons voor te kunnen stellen wat voor een types het zijn.

Ik heb de Engelse versie niet gelezen, maar ben blij met deze ingekorte versie, die volgens mij veel krachtiger werkt. Het gaat over de keuzes die we maken in het leven en soms kies je tegen beter weten in iets dat belooft je leven grondig te verbeteren. Een bekende situatie. Een bekende keuze. Een bekende afloop.

Een klein meesterwerkje van de schrijver die met zijn woorden de natuur eert, maar de mens laat zweten op deze aarde.

Cynan Jones – Alles wat ik vond op het strand (Redux of: Everything I Found on the Beach, vert. Manon Smits), Koppernik 2023

Leestips
Van dezelfde schrijver:
De burcht
De wetten van water
De lange droogte
Jachtverhalen:
David Vann – Goat Mountain
Kenneth Cook – Aangeschoten
Sjón – Blauwvos
Drugssmokkel:
Fons Dellen – Echte vrienden
Drugs:
Jon McGregor – Zelfs de honden
Wat de zee brengt:
Karen Jennings – Een eiland
Paulina Flores – Deception Island
Philippe Claudel – De archipel van de hond
Wat het strand brengt:
Sheila Armstrong – Er schuilt een vreemde in ons