Kenneth Cook – Aangeschoten

Nog één biertje

Een leraar verliest zichzelf in de Australische wildernis.

Jack Mason is leraar in Tiboonda, een gehucht midden in de dorre woestijn van de Australische Outback. Hij heeft er een jaar opzitten en moet nog een jaar lesgeven aan niet gemotiveerde ranch kinderen. Maar eerst heeft hij zes weken vrij en geld om naar de geciviliseerde wereld in Sydney te gaan. Hij stapt in het boemeltje naar Bundanyabba, een klein mijnstadje van waaruit hij het vliegtuig zal nemen. Hij moet één nacht in een hotel slapen in het stadje, waar de mensen niet ophouden hun Bundanyabba de hemel in te prijzen. Het is heet en Jack is dorstig. Hij loopt een van de vele bars in en ontmoet er de politie-agent John Grant, die hem na een rondje bier niet wil loslaten. En zo gebeurt het dat Jack aan de boemel raakt in het mijnwerkersstadje.

Spannende en schokkende roman over een man die zichzelf niet meer in de hand heeft. Het kleine stadje Bundanyabba gaat met hem op de loop en niets lijkt het lot meer te kunnen stoppen. Er is slechts één manier om Jack uit zijn sores te halen…

Vanaf de eerste pagina wordt je gegrepen door het verhaal en zijn onheilspellende sfeer. De uitgestrekte leegheid van de Australische wildernis met zijn bierzuipende bevolking zijn de sterkste elementen die deze beklemming naar een hoogtepunt voeren in de vorm van een kangeroo-jacht.

Vanaf het eerste biertje dat Jack aan zijn lippen zet, duikelt het verhaal in een niet te stuiten tempo naar beneden een hel in. Niet voor tere zieltjes. En niet voor Jack, die wordt meegevoerd in deze niet te stoppen nachtmerrie. Zuipen en je kater weer wegzuipen en zuipen en zuipen.

Het boekje, dat al in 1961 in Australië uitkwam, was verplichte literatuur op de scholen in Kangaroo-land. Klassieke literatuur wordt het genoemd in dit nog jonge land. Het gaat niet zozeer over het fysieke verdwalen in dit verhitte, uitgestrekte land, maar hoe je jezelf kunt verliezen door je over te leveren aan het land zelf. Een fatsoenlijke leraar gaat op kangeroo-jacht met een stelletje mijnwerkers. Niets mis mee, zou je denken, maar als je leest hoe de jacht gaat en hoeveel er wordt gezopen, dan begrijp je dat er bij Jack iets drastisch mis is gegaan.

Het kleine stadje Broken Hill staat model voor Bundanyabba. De schrijver verbleef daar enige tijd en deed daar zijn inspiratie op. Misschien is dit boek ook de oorsprong van de mop over de kangeroo en de gouden Rollex. Tenslotte is Jack nog steeds én een kangaroo én een horloge kwijt. Het boek is verfilmd onder de titel Outback.

Men is gewaarschuwd als je een verkoelend en verfrissend biertje aan je lippen zet in dit dorstige land.

Kenneth Cook – Aangeschoten (Wake in Fright, vert. Dennis Keesmaat), Uitgeverij Podium, 2002

Leeslinks

Nog meer Australische literatuur:

Kim Scott – Benang, uit het hart

Een stuk diervriendelijker verhaal uit Australië:

Louis de Bernières – De rooie hond