Alessandro Barrico – Abel

Schieten is een kunst

Italiaanse roman over een revolverheld in het Amerikaanse Wilde Westen.

Als er één schrijver is wiens boeken een grote variatie aan onderwerpen hebben, dan is het wel de Italiaanse Alessandro Baricco. Hij neemt je mee naar de meest uiteenlopende werelden, van dromen, zijdehandel, wraak, het oude Griekenland, een autocircuit, tot een familiehuis; telkens weer een compleet nieuw decor voor zijn curieuze en onderhoudende verhalen.

De meeste van zijn boeken lijken in Italië te spelen, ook al wordt het land meestal niet bij naam genoemd. Af en toe steekt Baricco de grenzen over, zoals met zijdehandelaars naar Japan, met de boot en een pianist naar Amerika, waar hij ook zijn roman Smith & Wesson liet spelen, aan de rand van de Niagara Falls.

Het Wilde Westen

Zijn nieuwste roman Abel is gepubliceerd met een dankwoord waarin de schrijver een rijtje boeken noemt die tijdens het schrijven van deze roman op zijn bureau rondzwierven: boeken over de indianen in Noord-Amerika, over wapens en avonturen in het Amerikaanse Westen, over Jesse James en over Calamity Jane.

Al die naslagwerken over het Wilde Westen van Amerika hebben uiteindelijk gezorgd voor een wonderlijk verhaal over revolverheld Abel Crow. Met een eigenzinnige draai, zoals we van Baricco gewend zijn. We kennen allemaal verhalen en films over het legendarische Amerikaanse Wilde Westen, waar Lucky Luke, de Daltons, Black Jack en Billy the Kid als volkshelden werden vereerd. Cowboys en outlaws die praktisch met de hand op hun revolver leefden, regelmatig gestoord door rondsluipende indianen. Stoere mannen, die leefden van wraak en overvallen, achtervolgd door premiejagers. Wanneer je bijvoorbeeld de biografie van Jesse James doorneemt, besef je dat die tijd een behoorlijk heftige periode was waarin iedereen en alles elk moment ten prooi kon vallen aan mannen die meedogenloos en stoer met revolvers zwaaiden.

Een filosoferende revolverheld

Dan moet je maar durven om er nog een held aan toe te voegen. En ook nog eens de oude Griekse filosofen Plato en Aristoteles erbij te slepen. Het gaat over een held die weliswaar ook van schieten hield, maar het leven van de filosofische kant bezag. Dit is een boek over een man in het Wilde Westen die probeert zijn leven te duiden, die probeert oorzaak en gevolg aan elkaar te koppelen. Dit is een man wiens leven is verknoopt met die van de indianen, die heeft leren luisteren naar de wind, naar zijn ademhaling, die perfect heeft leren schieten. Dit is een man die twee pistolen tegelijk kan afschieten, twee richtingen op, dit is een man die met zijn schoten heeft leren aaien. Dit is Abel Crow die verliefd is op Halleluja Wood en op een dag met zijn broers en zus een snood plan heeft bedacht om hun moeder te redden.

De verhaaltjes, niet per se op chronologische volgorde, gaan over Abels jeugd, zijn hardwerkende vader, zijn eigenzinnige moeder die op een dag op haar paard sprong, de verte in, om nooit meer terug te keren, over indianen en een mijnstadje dat in het stof verdween, over een zadel vol wereldwijde verhalen, over hoe Abel Halleluja liet weten dat hij haar niet graag zag gaan, over van alles en nog wat, het ene bizar, het andere vol humor, een heel leven vol, tot het punt dat ook Abel in de onmetelijke, ongetemde wereld van het Wilde Westen oploste.

Pure literatuur

Een aantal schrijvers is Baricco voorgegaan, door het Wilde Westen uit de sfeer van schietgrage cowboys en spaghetti Westerns te halen. Wat schitterende boeken heeft opgeleverd (Achterland van Téa Obreht, In de verte van Hernan Diaz), net zoals nu ook Baricco weer heeft gedaan, die van schieten een kunst heeft gemaakt en een filosoferende revolverheld heeft toegevoegd aan al die kleurrijke fictieve en historische helden die ooit door het Amerikaanse Wilde Westen draafden.

Abel is onderhoudend en verslavend: pure literatuur. Alessandro Baricco heeft verhalen vertellen tot een ware levenskunst gemaakt.

Alessandro Barrico – Abel (Abel, vert. Manon Smits) De Bezige Bij 2024

Leestips
Van Alessandro Barrico:
Novecento
De jonge bruid
Dit verhaal
Mr. Gwyn
Driemaal bij dageraad
De Ilias van Homerus
Zonder bloed
City
Zijde
Land van glas
Oceaan van een zee
Over het mythische Wilde Westen:
Caries Davies – West
C. Pam Zhang – Al wat goud op de bergen is
John Williams – Butcher’s Crossing
Hernan Diaz – In de verte
Téa Obreht – Achterland
Humor in het Wilde Westen:
Patrick DeWitte – De gebroeders Sisters