Patrick deWitt – De gebroeders Sisters

De laatste opdracht

Canadese komedie over twee cowboys in Amerika.

Maak kennis met Eli en Charlie Sisters: twee broers, bekend als beruchte huurmoordenaars, die het gouden, wilde westen van Amerika onveilig maken. Een ontmoeting met hen kan slecht aflopen, maar een verhaal over hen is overdonderend vermakelijk, want wie moet er niet lachen om cowboys die een tandenborstel met tandpasta leren te gebruiken, die op dieet trachten te gaan, de tandarts bezoeken, die asperine kopen tegen een kater van brandenwijn etc.

Ze doen natuurlijk ook echte cowboy-dingen, zoals mensen neerschieten, naar de saloon gaan, kamperen rond een kampvuur en paardrijden. En stoer zijn, alhoewel dat eigenlijk maar voor één helft geldt: Eli, de verteller van het verhaal, wordt almaar minder cowboy naarmate het verhaal vordert. Hij vraagt zich af wat Hermann Kermit Warm kan hebben uitgespookt, de man, die hij en zijn broer moeten doden van hun baas Commodore. Hij besluit dat hij geen zin meer heeft om te doden en dat Warm zijn laatste opdracht is. Hij wil niet meer rondtrekken door het wilde westen, hij wil een vriendin vinden en zich vestigen in een huisje: kortom, huisje boompje beestje.

Eli is beslist de underdog van het duo. Het begint er al mee dat hij aan het begin van het verhaal het slechtste paard, genaamd Tub, krijgt toebedeeld; hij besluit het te houden. Het is Charlie die de opdracht heeft gekregen, dus ook het meeste geld krijgt. En het is Charlie dus die de dienst uitmaakt, ook voor de ietwat naïeve Eli. Eigenlijk is de dikke Eli de domme, vertederende kracht, die echter, wanneer het er op aan komt, hard uit de hoek kan komen.

De broers trekken van Oregon City naar Californië, waar de goudkoorts op het hoogtepunt is. Onderweg ontmoeten ze een bonte stoet van kleurrijke mensen zoals een wenende cowboy, een heksachtig oud vrouwtje dat hen probeert te betoveren, een rijke pooier en doorgedraaide goudzoekers. Dan komen ze in San Francisco, de stad waar de meeste goudzoekers aankomen en wanneer het geluk hen heeft toegelachen, ze hun geld weer even zo snel verbrassen. Ook de broertjes Sisters zullen op zoek moeten naar de goudrivieren om hun opdracht te kunnen uitvoeren.

De gebroeders Sisters is een bijzondere roman over twee cowboys met on-cowboyse manieren, die terechtkomen tussen de fortuinzoekers van het 19de eeuwse Amerika. Met onderhoudende dialogen en soms zelfs hilarische scènes is deze tweede roman van Patrick deWitt een waar genoegen om te lezen.

Patrick deWitt – De gebroeders Sisters (The Sisters Brothers, vert. Caroline Meijer en Saskia van der Lingen), De Arbeiderspers, 2012

Leeslinks
Over de goudkoorts in Amerika:
Isabel Allende – Fortuna’s dochter
Mannen en paarden:
Cormac McCarthy – De grenstrilogie
Cowboys in Amerika:
John Williams – Butcher’s Crossing
Thomas Savage – Het geweld van de hond
Mark Spragg – Het avonduur
Nog meer over het Wilde Westen:
Carys Davies – West
Hernan Diaz – In de verte
Téa Obreht – Achterland