Zomerinhalers

Elke zomer presenteren uitgeverijen oude titels. Voor als je ze gemist hebt, of om nog een keer te lezen. Maar er zijn ook boeken waarvan ik denk dat ze een heruitgave verdienen. Onder elke heruitgave een tip van mij voor een ouder boek.

Opnieuw uitgegeven bij De Bezige Bij: De verborgen geschiedenis van Donna Tartt. Het is een al bijna klassieker en de grote literaire hit van 1993. Een dikke pil, waar toch iedereen stoer doorheen schoot. Een spannende roman over een groepje studenten en twee moorden.

Vernon God Little van DBC Pierre is een vrolijke satire op het Amerikaanse leven, over een 15-jarige scholier die het gehele mediacircus achter zijn broek krijgt na een bloedbad op zijn school. Onderhoudend met serieuze ondertoon. Het won de Booker Prize 2003 (Podium).

Opnieuw uitgegeven bij De Bezige Bij: De vliegeraar van Kabul van Khaled Hosseini verscheen in 2003 en werd na een tijdje een regelrechte hit. Over twee jongetjes die als vrienden opgroeien in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Drama, geschiedenis en verraad.

De tuin van de blinde van Nadeem Aslam kwam in 2013 uit en vertelt over het leven in Pakistan, waar een angstcultuur heerst. Over een land dat wordt verscheurd door verschillende geloofsopvattingen: mooi, rauw en indringend. (Atlas-Contact).

Opnieuw uitgegeven bij Meulenhoff: het monumentale boek De gifhouten bijbel van Barbara Kingsolver, dat in 1998 uitkwam. Over een Amerikaanse missionaris die met vrouw en kinderen de Belgische Kongo intrekt om er zieltjes te winnen, wat tot onderhoudende en beeldrijke taferelen leidt.

De pianostemmer was de debuutroman van Daniel Mason en verscheen in 2003. Over een Londense pianostemmer die door de binnenlanden van Birma trekt om een piano te stemmen: vol avontuur, muziek, geschiedenis en tropische verrassingen. (De Bezige Bij)

Maar ook minder bekende werken worden door uitgeverijen opnieuw in het voetlicht geduwd:

Opnieuw uitgegeven bij de Wereldbibliotheek: Bastaard van Istanbul is een relatief onbekend boek van Elif Shafak dat in 2006 werd gepubliceerd. Over een Amerikaanse die bij haar familie in Istanbul op zoek gaat naar haar Armeense afkomst. Een fraai familie verhaal vol geheimen en zoetigheden.

Wanneer de Armeense kwestie wordt besproken mag het meeslepende boek Vogels zonder vleugels van Louis de Bernières niet ontbreken, dat in 2004 uitkwam. Een meesterverteller aan het woord over een trieste geschiedenis in Turkije. (De arbeiderspers)

Opnieuw uitgegeven bij Meulenhoff: Vang de haas van Lana Bastašić uit 2021. Over twee Bosnische vriendinnen die op zoek gaan naar de broer van een hen, waarbij onderweg verleden en heden een tango spelen. Een mooi boek over vriendschap en jaloezie.

De Kroatische roman Vaarwel, Cowboy van Olja Savičević kwam in 2016 uit en vertelt over herinneringen aan een broer. In een zomer in een land met de littekens van een recente oorlog. Verrassend, onderhoudend en verfrissend. (Bananafish).