Lars Saabye Christensen – De halfbroer

De nachtmannen

Magistrale Noorse familiekroniek over twee halfbroers in Oslo.

Prachtig verteld familie-epos over het leven van een familie in Oslo, wiens wortels teruggaan naar Denemarken – De Oude was in Denemarken een filmster in de stomme film – en Røst, daar waar Noorwegen ophoudt en Barnum’s vader Arnold vandaan komt. Drie generaties vrouwen slaan zich door de Tweede Wereldoorlog heen tot enkele jaren later Arnold aan komt rijden in zijn Buick Roadmaster Chevrolet en zijn intrek neemt bij de drie vrouwen. Fred is dan al in een taxi geboren en niet lang daarna betreedt ook Barnum de wereld. Barnum die klein blijft en alles ervoor over heeft om groter te worden. Met onweerstaanbare humor en in zeer meeslepende stijl vertelt de Noorse schrijver Lars Saabye Christensen over het leven van Barnum, vooruit- en achteruit bladerend in toekomst en verleden, vooruit- en achteruitlopend op gebeurtenissen die het leven van Barnum zullen bepalen. Want dat zijn er nogal wat.

Het behoorlijk volumineuze boek is een aaneenschakeling van familiegeschiedenis dat zich kromt rond duistere geheimen uit het verleden. Behalve de brief van Wilhelm uit Groenland, is er de koffer met applaus en het lijstje van de lach van Arnold. Dunne draden die Barnum door het leven leiden.

Op geniale wijze heeft Christensen het leven van deze jongen uit Oslo gecomponeerd tot een magistraal werk, waarbij hij telkens terugkomt op kleine details en personages. Alles heeft zijn plaats in de roman die na de proloog aanvangt met Barnum die als enigszins geslaagde scriptschrijver het filmfestival in Berlijn bezoekt, maar een allesbehalve makkelijk persoon blijkt te zijn. Terwijl zijn overgrootmoeder en oma in de roman aanvangen met ‘Malaga’ te drinken, drinkt Barnum uiteindelijk alles waarin maar alcohol in zit. Hoe is het aardige verlegen kleine jongetje geworden tot de barse scriptschrijver die het niet kan laten rotopmerkingen te maken?

De Noorse schrijver Lars Saabye Christensen had zijn eigen muziekband voor wie hij teksten maakte, hij schreef gedichten, kinderboeken, misdaadromans, filmscripts, hoorspelen, toneelteksten en korte verhalen. Maar De halfbroer is zijn meesterwerk, bekroond met alle mogelijke Noorse en andere Scandinavische prijzen. Dit forse doch zeer meeslepende epos over Barnum en Fred zal geen moment vervelen.

Lars Sabaaye Christensen – De halfbroer (Halvbroren, vert. Paula Stevens), De Geus, 2002

Leestips
Van dezelfde schrijver:
Yesterday
Maskerade
Herman
Nog meer familieromans uit Scandinavië:
Morten Ramsland – Hondenkop
Per Petterson – Heimwee naar Siberië
Halldór Laxness – Onafhankelijke mensen
Kjell Johansson – Het rode huis
Mikael Niemi – Popmuziek uit Vittula
Een andere eigenzinnige roman uit Noorwegen:
Erlend Loe – Naïef. Super