Morten Ramsland – Hondenkop

Een noordelijke familie Flodder

Onderhoudende Deense familieroman.

In de Noordelijke landen hebben ze een rijke traditie van familieromans. Alsof het koude klimaat aanzet tot bonte familietaferelen. Kjell Johannson die in Het rode huis het leven van een arbeidersgezin in Stockholm uit de doeken doet, Mikael Niema die in Popmuziek uit Vittula een uithoek van Zweden op de kaart zet, Per Petterson over een broer en zus in Jutland in Heimwee naar Siberië en Jonny Halberg over het Noorse platteland in De grote overstroming. Hondenkop is de tweede roman van de Deense schrijver Morten Ramsland, die zijn niet goed ontvangen debuutroman Acaciadroom met glans overstijgt. Hondenkop mag zich net als De halfbroer van Lars Sabaaye Christensen, tot een van de hoogtepunten van de Scandinavische familieromans rekenen. Want Hondenkop is geschreven in een wervelende stijl bomvol onderhoudende verhalen, waar je maar geen genoeg van kunt krijgen.

Ondanks dat je spontaan vergeet wie de roze brieven ook alweer achterover had gedrukt, en ondanks dat je misgrijpt wanneer je af en toe naar een familiestamboom zoekt, blijven de avonturen van de familie Eriksson boeien. Het waren beslist geen lieverdjes. Knut die altijd wegliep, Stinne die alle brieven verscheurde zodra de postbode ze door de brievenbus liet glijden en zo een aandeel had in de teloorgang van haar vaders zaak, Asger die zijn zus niet alleen begluurde, maar ook begon met het geluid op te nemen van haar amoureuze ontmoetingen, de ‘honderd tonnen’ wegende Anne Katrine die haar broertje stalkte tot de dood er op volgde, vader Niels die zijn familie in de steek laat als hij zijn jeugdliefde tegenkomt.

Het zijn maar een paar voorbeelden van Askilds nazaten, die naargelang de teleurstellingen zich opstapelde, hem vaker naar de fles en zijn terpetijn deden grijpen. Maar dat hij wel degelijk om zijn familie gaf, bewijzen de titels van zijn kubistische schilderijen: ‘Nieuw leven in de plee’, ‘De dokter en het scalpel’, ‘Brand in Bergen’ en ‘De vandaal zit vast in de brievenbus’.

Geheimen zijn er te over. Wat doet oma Bjørk als ze boodschappen gaat doen, maar steevast met een lege tas thuiskomt, waarom raakte oma verslaafd aan doktersromannetjes, waar is de familieschat gebleven? Al deze geheimen worden langzaam ontrafeld wanneer oma brieven met flarden familiegeschiedenis naar Asger in Amsterdam stuurt en Asger ze naderhand uitlegt aan Stinne.

Hondenkop is een onderhoudende roman over een familie met heel wat verhalen in zijn geschiedenis. De boeg vormde de kleurrijke Askild, die heel wat als vader tekortschoot, maar dit voor de lezer ruimschoots goedmaakt door zijn innemende gekke karakter, maar ook door schuld en boete.

Morten Ramsland – Hondenkop (Hundehovet, vert. Gerard Cruys) De Arbeiderspers, 2006

Leestips
Andere noordelijke familieromans:
Mikael Niemi – Popmuziek uit Vittula
Jonny Hallberg – De grote overstroming
Lars Saabye Christensen – Yesterday
Per Petterson – Heimwee naar Siberië
Lars Saabye Christensen – De halfbroer
Kjell Johansson – Het rode huis