Katie Gutierrez – Meer dan je ooit zult weten

Één man te veel

Amerikaanse roman over misdaadblogster en vrouw met twee mannen.

Cassie Bowman is een misdaadjournaliste en schrijft blogs. Hoe gruwelijker of vreemder de moordzaken waarin vrouwen slachtoffer zijn, hoe meer lezers. Ze hoopt op een sensationele zaak waarmee ze roem kan oogsten. Die meent ze te hebben gevonden wanneer ze over Lore Rivera leest, een vrouw die tegelijkertijd met twee mannen was getrouwd. De ene vermoordde uiteindelijk de ander. Cassie is nieuwsgierig geworden naar het verhaal van Lore en ervan overtuigd dat Lore, die eerder nooit met de pers wilde spreken, haar wel te woord wil staan.

Na wat doordrammen kan Cassie regelmatig contact leggen met Lore. Lore zegt blij te zijn om nu eens haar kant van het verhaal te kunnen doen. Over wat haar bezielde, toen ze een tweede man huwde. Ze leerde Adrés Russo kennen toen ze vanuit haar woonplaats in Texas, waar ze met man en twee kinderen woonde, werkbezoeken aflegde in Mexico-stad. En werd verliefd.

Cassie en Lore raken steeds vertrouwder met elkaar en Lore begint ook Cassie een spiegel voor te houden over haar jeugd en getroebleerde relatie met haar vader. Cassie begint vermoedens te krijgen van iets wat niet klopt aan de moord op Andrés en ze bijt zich steeds vaster in de zaak, ervan overtuigd hiermee een grote slag te kunnen slaan in haar carrière. Ondertussen zet ze wel de verloving met haar vriend op het spel, die zich steeds meer gaat storen aan het obsessieve gedrag van Cassie.

Mexico-stad blijkt een mooie lokatie, waarin de rampzalige aardbeving van 1985 en de finale van het wereldkampioenschap voetballen 1986 een bescheiden rol op de achtergrond spelen. Tezamen met de verhaallijnen en de aangename schrijfstijl vormt dat een lekker lezend verhaal, dat zich wentelt in diverse relaties: Lore en haar twee mannen en Cassie, haar vader en haar verloofde. Maar ook de kinderen, zowel van de vermoorde als van de moordenaar, hebben heftige gevoelens die een rol spelen. Ze werken niet graag mee aan het gewroet van Cassie in hun verleden. Het roept de vraag op: waar loopt de scheidslijn tussen schuldig en onschuldig, tussen vergeven of niet? Alle pagina’s leiden tenslotte tot de verlossende scènes over hoe de dag verliep dat Andrés werd vermoord. Waarna maar blijkt hoe sterk familiebanden kunnen zijn.

Meer dan je ooit zult weten is het debuut van de Amerikaanse schrijfster Katie Gutierrez in de literaire wereld. Of in de thrillerwereld, want het boek kan ook onder literaire thrillers vallen. Valt de eerste helft van het boek vooral onder literatuur, in de tweede helft, wanneer de zaadjes van twijfel zijn gezaaid, begint de spanningsopbouw zowel in de verleden tijd van Lore, als in de huidige tijd waarin de dames elkaar beginnen af te troeven over de waarheid. Waarbij het steeds moeilijker wordt het boek weg te leggen.

Katie Gutierrez – Meer dan je ooit zult weten (More Than You’ll Ever Know, vert. Elvira Veenings). Meridiaan 2022

Leestips
Nog meer spanning rond een relatie in Mexico:
Guillermo Arriaga – Het vuur redden
Mexico-stad:
José Emilio Pacheco – Gevechten in de woestijn
Relaties:
Yasushi Inoue – Het jachtgeweer
Emma Straub – Badgasten
Marita van der Vyver – Koud opgediend