Emma Straub – Badgasten

Zwembadliteratuur

Amerikaanse roman over een familie op vakantie op Mallorca.

Het is niet altijd fijn op vakantie. Menigeen kan zich wel een reisje herinneringen waarin vriendschappen of een relatie uiteenspat. Een geliefd onderwerp dus ook voor schrijvers, die een vakantiesituatie heerlijk op de spits kunnen drijven.

In Badgasten vertrekt een Amerikaans gezin voor een vakantie naar het Spaanse eiland Mallorca, waar ze een villa met zwembad van een kennis hebben kunnen huren. Franny heeft de broek aan in de familie. Ze is reis- en culinair journaliste en zorgt ervoor dat er altijd eten in de ijskast staat. Haar man Jim drukt zich tijdens de vakantie op de achtergrond. Hij heeft op zijn werk (een populair tijdschrift) een affaire met een meisje gehad (bijna zo oud als zijn dochter), dat hem zijn baan heeft gekost en wie weet, ook zijn huwelijk, want Franny is in alle staten, maar ze is wel de enige die op de hoogte is. Dan is er hun zoon Bobby, werkzaam als makelaar, die zijn persoonlijke trainer en vriendin Carmen heeft meegenomen, een vrouw stukken ouder dan hij en niet geliefd bij de familie. Sylvia is de jongste telg van het gezelschap. Ze is geslaagd voor haar examen en staat op het punt om naar de universiteit te gaan. Sylvia kan de zomerparty’s van haar vrienden in New York missen als kiespijn en een van de dingen die ze zich deze vakantie heeft voorgenomen is om ontmaagd te worden. Het gezelschap wordt compleet gemaakt met Franny’s boezemvriend Charles, die zijn man Lawrence heeft meegenomen. Dit laatste stel is in blijde verwachting van een adoptiekind.

Mooie karakters om een week mee in een villa te zitten: Franny die voor het eten zorgt en de excursies voorstelt, de rest die zuchtend meegaat, want eigenlijk hadden ze veel liever een andere vakantie geboekt, Carmen die nergens in is geïnteresseerd, Bobby die braaf volhardt in zijn trainingen, Jim die als de dood is dat zijn kinderen vernemen van zijn misstap, Lawrence die als financieel directeur midden in de productie zit van een horrorfilm en daarbij uiterst gespannen is over de mogelijke adoptie en Sylvia, die Spaanse les krijgt van een lokale Adonis.

Spanningen en kleine geheimen, Franny walst er overheen en is uit op persoonlijke wraak. Uiteraard krijgen we een uitbarsting en kan de reden van het ontslag van Jim niet verborgen blijven, loopt er een verhouding stuk en gaat iemand eerder naar huis, verliest Sylvia haar maagdelijkheid en spenderen Franny en Charles veel tijd om alles op een rijtje te zetten.

Maar om nou te zeggen dat de karakters helemaal op de spits worden gedreven waardoor er behoorlijk hilarische situaties ontstaan, daarmee moet ik de lezer teleurstellen. De arrogante Franny is een prachtig personage, maar de rest steekt er een beetje bleekjes bij af, zelfs de naïeve Sylvia. Al met al is het een lekker weglezend verhaal, goed om op het strand of aan de rand van een zwembad te lezen.

Emma Straub – Badgasten (The vacationers, vert. Els van Son), Ambo/Anthos 2015

Leeslinks

Een schrijver op Mallorca

Albert Vigoleis Thelen – Het eiland van het tweede gezicht

Op vakantie (de beste):

Kenneth Cook – Aangeschoten
Alex Garland – Strand
Erlend Loe – Gelukkig getrouwd
Robert Sedlack – Afrikaans safaridagboek

Nog meer boeken over vakantie:

Peter van Ardennen – Verspreide opklaringen
Nicola Barker – De zomergast
Peter Cameron – De stad waar je tenslotte aankomt
Sandra Cisneros – Een huis van karamel
Monika Fagerholm – Mooie vrouwen aan het water
Michael Frayn – Skios
Mark Haddon – Het rode huis
Michel Houellebecq – Platform
Thomas Lieske – Retourschip De Liefde
Harmen Lustig – De hemel is niet ver meer
Sameer S. Mehendale – Heliosis
David Mulder – Op drift
Marion Pauw – Villa Serena
George Sand – Winter in Mallorca
Robert Stone – Schimmenbaai