Isabel Allende – De stad van de wilde goden

Koningin van de Amazone

Avonturenroman in het Amazone-gebied voor alle leeftijden.

Als Alexanders moeder zo ziek is dat ze naar een ziekenhuis gaat, moet hij naar zijn oma in New York. Kate Cold is journaliste en niet de makkelijkste oma. Ze neemt haar kleinzoon mee op een tocht door de Amazone, op zoek naar een monster dat daar gesignaleerd is.

In het eerste dorpje dat ze aandoen op de Río Negro, Santa María de la Lluvia, ontmoet Alex de dochter van hun gids, Nadia, een meisje dat zo oud als zijn kleine zusje van 12 is, maar een wijsheid heeft die Alex’ pet te boven gaat. Ze lijkt de jungle op haar duimpje te kennen, spreekt de Indiaanse talen en weet alles af van de dieren die in de wildernis van de Amazone leven. Zij wordt de gids van Alex en hun wegen worden tijdens de expeditie onafscheidelijk.

Nadia is niet bang voor indianen en wanneer ze voor het volk van de nevel staat, twijfelt ze geen moment en gaat ze met hen mee, dieper de jungle in, waar nog geen goudzoeker ooit is geweest. Alex heeft inmiddels zoveel vertrouwen in haar dat hij haar net zoals haar trouwe aapje Borobá, op de voet volgt.

Isabel Allende was eigenlijk een beetje uitgeschreven. Toen ze op een nacht een droom over vier Amazone-indianen had, besloot ze naar het Amazonegebied te reizen en genoot er met volle teugen van de overweldigende natuur. Ze verbleef in een eco-hotel, van waaruit ze verschillende indianenstammen bezocht. Alles wat ze op deze reis heeft geleerd kom je in haar boek tegen: hoe je moet vissen, eigenaardigheden over wilde dieren zoals krokodillen, piranha’s en anaconda’s, wetenswaardigheden over de indianen en de zwoele zompige zoete geuren van de haast ondoordringbare jungle.
De vier indianen die haar een doos brachten in haar droom heeft ze niet gevonden, maar wel de inspiratie voor een nieuw boek.

Begint Allende’s Amazone-avontuur zoals in Werner Herzog’s film Aguirre, der Zorn Gottes, met een bont gezelschap dat de Río Negro afzakt en waarvan de eerste persoon wordt gedood door onzichtbare indianen die vergiftigde pijlen afschieten, het boek eindigt als een waar avontuur in de geest van de film Indiana Jones en de Tempel of Doom. Geen familieverhalen of -intriges, geen politieke achtergrond, behalve dan dat het boek een pleidooi is voor het behoud van het Amazonegebied als één groot natuurgebied.

Het reizende gezelschap bestaat uit cliché-personen waaronder een gestoorde wetenschapper, een mooie vrouw, een oude eigenwijze vrouw, een moedige man, een grote schurk en twee onschuldige, slimme kinderen. Gelukkig raken we al snel de rest van dit voorspelbare gezelschap kwijt en gaan we met de twee jongsten mee op magisch realistisch avontuur in jungle-land.

Neigde Allende’s boek Fortuna’s dochter al een beetje naar een avonturenroman, dan nog was daar de prachtig beschreven historische achtergrond van het ontstaan van het Wilde Westen en de romantiek tussen twee uiteenlopende kolonisten. De stad van de wilde goden bevat geen historie en enkel een simpel avontuur van twee kinderen die een indianenvolk met hun goden bezoeken. Misschien is Allende’s vakantie in het Amazone-gebied iets te kort geweest om verhalen op te doen van alle vreemde gelukzoekers die deze rivieren-jungle op de kaart hebben gezet.

Isabel Allende is een ervaren schrijfster en brengt dit avontuur tot een goed einde. Maar haar sublieme schrijftalent om magie te plaatsen in mooie familiegeschiedenissen met historische achtergrond heeft ze deze keer niet aangewend. Het blijft een beetje een vlak voorspelbaar avontuur, weliswaar professioneel geschreven en vol zeer uitbundige natuurbeschrijvingen, maar voor een klasse-schrijfster als Allende niet haar beste boek.

Isabel Allende – De stad van de wilde goden (La ciudad de las bestias, vert. Rikkie Degenaar en Wereldbibliotheek NV), Wereldbibliotheek, 2002

Leeslinks

Van dezelfde schrijfster:

Zorro
Portret in sepia
Fortuna’s dochter
Paula
Eva Luna
Het huis met de geesten
Afrodite

Over het Amazone-gebied:

Jean-Marie Blas de Roblès – Waar de tijgers thuis zijn

Redmond O’Hanlon – Tussen de Orinoco en Amazone

Op zoek naar een verloren stad in Amazone-gebied:

David Grann – De verloren stad Z

Ontdekkingen in een onbekende jungle:

Hanya Yanagihara – Notities uit de jungle