Erlend Loe – Gelukkig getrouwd

Verliefd op Nigella Lawson

Op vakantie naar Garmisch-Partenkirchen.

Een weekje vakantie en je komt lekker uitgerust thuis. Zo zou het moeten zijn. Maar een weekje vakantie kan er ook voor zorgen dat relaties op de spits worden gedreven en je niet hetzelfde thuiskomt als toen je vertrok. De Noorse schrijver Erlend Loe, bekend van eigenzinnige, satirische boeken zoals Doppler en Naïef. Super, zet in dit verhaal de relatie van een ogenschijnlijk gelukkig getrouwd stel op scherp.

Nina en Bror Telemann reizen met hun drie kinderen naar het Duitse Garmisch-Partenkirchen, in het kitscherige Beieren. De kinderen komen nauwelijks in beeld, in tegenstelling tot de ouders, die curieuze gesprekken voeren, waaruit behoorlijk wat eigenaardigheden naar boven komen: Bror is gek op toneel en wil eigenlijk aan niets anders denken, alhoewel zijn zwak voor tv-kok Nigella Lawson steeds meer aandacht van hem vraagt. Nina is gewoon gek op Duitsland en zou er elke dag wel op uit willen trekken om van alles te zien. Ze constateert dat ze ietwat allergisch voor Bror begint te worden.

Bror weigert de echte naam van Garmisch-Partenkichen te onthouden, hij vindt de versie van de vertaalmachine beter: Mixing Part Churches. Daar raken de echtelieden steeds verder van elkaar verwijderd en speelt de buurman en verhuurder Helmut Bader ook een niet geringe rol.

Het is duidelijk dat Erlend Loe zich niet kon inhouden en zich lustig heeft uitgeleefd op de prettig gestoorde hoofdpersoon Bror, die even de controle kwijtraakt over zijn fantasieën over de tv-kok, met desastreuze gevolgen. Vanaf het begin sijpelt de hilariteit in het voornamelijk uit dialogen bestaande verhaal en het niveau is onovertroffen: dit is weer een van Erlend Loe’s betere boeken. Gelukkig getrouwd is een heerlijk eigenzinnig en onderhoudend verhaal: ontspannende vakantieliteratuur waar je vrolijk van wordt.

Erlend Loe – Gelukkig getrouwd (Stille dager i Mixing Part, vert. Paula Stevens), De Geus 2012

Leeslinks
Van Erlend Loe:
Naïef. Super
Doppler
Volvo Vrachtwagens
Tang
Maria & José
Muleum
Een andere vakantie, verstoord door een onbekende gast:
Nicola Barker – De zomergast
Een vakantie die alles veranderde:
Monika Fagerholm – Mooie vrouwen aan het water