Elsa Osorio – Luz

I cry for you, Argentinia

Indringende roman over een geroofde baby in Argentinië.

Wanneer Luz op haar twintigste een baby krijgt, weet ze het zeker: haar moeder, waar ze zo slecht mee kan opschieten, is haar echte moeder niet. Kleine vingerwijzingen uit het verleden brengen haar ertoe een speurtocht aan te vangen, beginnende bij de ‘grootmoeders van de Plaza de Mayo’. Zo komt ze er tot haar verbijstering achter dat haar vader, Carlos Squirru, nog in Spanje moet leven. Ze spoort hem op in Madrid en daar vertelt ze hem wat ze weet over haar leven.

Ze heeft het over Miriam, een meisje uit de provincie dat in de luxe prostitutie terecht kwam en met een militair, de Bruut, gaat samenwonen. Over Eduardo, de man die Luz als vader heeft opgevoed tot haar zevende levensjaar. Over Dolorez, een oude vriendin van Eduardo, wiens broer met zijn toenmalige hoogzwangere verloofde tot de vermisten behoort en wiens baby ook vermist is, en uiteindelijk het verhaal van Luz zelf.

De verhalen, die door elkaar worden verteld, ontrafelen langzaam maar zeker een drama, niet alleen dat van Luz, maar ook dat van Mirjam en Eduardo. Hoewel we het einde al weten, blijft het verhaal zich in spanning opbouwen, juist omdat ze de karakters van de hoofdpersonen zo goed weet uit te bouwen.

Terwijl Luz vertelt, geven zowel Luz als Carlos commentaar, wat het verhaal nog dramatischer maakt, omdat Luz in het begin kwaad op Carlos is: waarom heeft hij haar nooit gezocht? En ook Carlos kan zich kwaad maken over mensen die Luz’ geschiedenis hebben bepaald. Maar Luz verdedigt Mirjam en Eduardo. Niet iedereen was door en door slecht en zij heeft echt van hen gehouden.

Dit is niet alleen het verhaal van Luz. Het is het verhaal van Argentijnen die wakker werden geschud door verhalen over de slechtheid van hun helden, de militairen die de communisten dachten te verdrijven. Het is het verhaal van een verscheurd land dat leefde in angst en terreur. Het is het verhaal van baby’s die door de militairen werden gekaapt en nu worden opgespoord door de ‘grootmoeders’.

Elsa Osorio heeft al een fors aantal publicaties op haar naam staan. Zowel boeken, film- en tv-scenario’s als diverse artikelen. Dit boek kwam in 1998 in Barcelona uit onder de titel A veinte años, Luz. Dit zo grote Argentijnse verdriet heeft ze op een zeer boeiende manier neergezet in een mooi, spannend boek. Niet alleen de grootmoeders zullen hun kleinkinderen niet vergeten, ook de lezers van dit boek zullen er even bij moeten stilstaan hoe een rampzalig verleden nog kan door werken in onze huidige maatschappij.

Elsa Osorio – Luz (A Veinte Aos, Luz, vert. Jean Schaslekamp), Ambo 2000

Boekenlinks:
Boek dat ook over een vermiste Argentijnse baby gaat:
Vázquez Montalbán, M. – Tango in Buenos Aires
Argentinië ten tijden van de junta:
Marcelo Figueras – Kamtsjatka
Raúl Argemí – Alias
Mariana Enriquez – Ons deel van de nacht