Byambasuren Davaa – De grot van de gele hond

Over een trouwe viervoeter

Een Mongoolse vertelling over een meisje en een hond.

De Mongoolse filmmaakster Byambasuren Davaa (1971) ging na bij de Mongoolse televisie gewerkt te hebben eerst naar de Film- en TV-academie in Ulaanbaatar en vervolgens naar die van München in Duitsland. The story of the weeping camel werd in 2003 haar eerste succesfilm en beloond met een Oscarnominatie voor de beste documentaire.

Net als in het verhaal over de huilende kameel speelt een echte nomadenfamilie de rol in de film De grot van de gele hond die in 2005 werd geproduceerd. Het gelijknamige boek bevat het filmverhaal en enkele autobiografische aantekeningen van de regisseuse plus een reeks kleurenfoto’s uit de film.

Het is een ontroerend verhaaltje over de zesjarige Nansaa die een jonge hond vindt en meeneemt naar de tent van haar ouders. Omdat de nomaden regelmatig last hebben van wolven vertrouwt de vader de pup van een zwerfhond niet – het zou een wolf kunnen zijn – en wil niet dat hij blijft. Maar Nansaa is een vasthoudend klein meisje en doet er alles aan opdat de hond mag blijven.

Culturele gebruiken en volksverhalen zijn door het verhaal heen geweven zodat de lezer heel makkelijk wordt meegetrokken de Mongolische steppe in. De felgekleurde foto’s van de personen, het landschap en de tent, stimuleren de verbeeldingskracht van de lezer nog meer. De autobiografische aantekeningen geven een beeld van het moderne Mongolië en juist hierdoor krijgt het filmverhaal een extra dimensie. Het is een aantrekkelijk geheel geworden, met als leidende draad de in mooi proza vertelde geschiedenis van Nansaa en haar hond, dat bijna als een volksverhaal leest.

Hoewel het een vreemd idee is dat er een boek over een film is geschreven, is het resultaat niet slecht. De aantekeningen over het maken van de film en de foto’s dragen op een niet storende manier bij aan het verhaal. De ondertitel luidt Een reis door Mongolië. Het is een zeer boeiende reis voor mensen die nieuwsgierig zijn naar verre culturen, maar ook voor mensen die houden van sprookjesachtige verhalen.

Byambasuren Davaa / Lisa Reich – De grot van de gele hond  (Die Höhle des gelben Hundes, vert. Henriëtte van Weerdt-Schellekens), De Geus, 2006

Leeslinks

Een volksverhaal uit Noord-Siberië:

Juri Rytchëu – Teryky

Over een eigenzinnige rode hond:

Louis de Bernières – De rooie hond
Louis de Bernières – Blauwe hond

Een ontroerend verhaal over een circushond:

Ludovic Roubaudi – Circusmannen