Louis de Bernières – Blauwe hond

“M’n opa, m’n opa, m’n opa!”

Engelse novelle over een Australisch jongetje dat tijdelijk bij zijn opa intrekt in de Outback.

Na zoveel boeken over oorlogsgeweld te hebben gelezen, is het een verademing om een novelle te lezen, met enkel de natuur als krachtpatser. Een stadsjongetje op de boerderij van zijn opa in ruig gebied sluit vertederende vriendschappen en leert alles wat in de stad niet kan.

Het is heel wat jaren geleden dat Louis de Bernières zijn novelle Rooie hond publiceerde. Zo werd deze Australische hond, die een standbeeld heeft in Dampier, ook bekend in Europa. Producer Nelson Woss, die een film over deze rondreizende hond maakte, bedacht dat er een verhaal en film moest komen over de jaren voordat Rode Hond aan zijn omzwervingen begon. Louis de Bernières nam de uitdaging aan en schreef een aandoenlijk verhaal over Mick die wegens omstandigheden enkele jaren bij zijn opa intrekt in het ruige Australische Pilbara gebied, waar hitte en cyclonen de dienst uitmaken.

Na zo’n verwoestende storm vond hij een kleine pup, die, omdat hij rood was, volgens de onnavolgbare logica van opa Blue moest worden genoemd. Mick beleeft vele avonturen met Blue en de mensen op de boerderij, totdat hij weer in het vliegtuig stapt om zich te herenigen met zijn moeder. Voor Blue is er geen plek in de stad, maar afscheid wil hij niet nemen. Hoe het hem verder is vergaan, kunnen we lezen in Blauwe hond. Het is een aandoenlijke, onderhoudende novelle, vol aboriginal ‘wijsheid’ over het leven in dit barre landschap: om in één adem uit te lezen (met tekeningen van Alan Baker): Louis de Bernières weer op zijn best.

Louis de Bernières – Blauwe hond (Blue Dog, vert. Susan Ridder, tekeningen Alan Baker), De Arbeiderspers 2017

Leeslinks:
Hoe het Blue verder verging:
De rooie hond
Van dezelfde auteur:
Nog zoveel om voor te leven
Het stof dat van dromen valt
Een partizanendochter
Vogels zonder vleugels
Kapitein Corelli’s mandoline
De Zuid-Amerikaanse trilogie:
De oorlog van Don Emmanuels edele delen
Het vrouwenleger van Señor Vivo
Het lastige kroost van kardinaal Guzman
Over een circushond:
Ludovic Roubaudi – Circusmannen
Een ander mooi geïllustreerd sprookjes-achtig boekje:
Erlend Loe – Maria & José
Verhalen over andere honden:
Byambasuren Davaa – De grot van de gele hond
Joost Pot – Sneeuw in september
Een sprookje uit Noord-Siberië:
Juri Rytchëu – Teryky
Een heel oud verhaal uit China:
David Kherdian – Aap. De reis naar het westen