Anna Bailey – Tall Bones

Luister naar de dominee

Amerikaanse literaire thriller rond een dorpsgemeenschap en een verdwenen meisje.

Een vreugdevuur, muziek, dans: het bos bij Tall Bones vibreert van de jeugdige zielen die dansen, drinken en schreeuwen. Emma gaat naar huis. Haar beste vriendin Abigail wil nog niet weg. Ze belooft later een taxi naar huis te nemen. Het is de laatste keer dat Emma Abigail ziet.

Whistling Ridge, de fraaie naam voor een dorp vol shit: racisme, homofobie, een foute dominee en heel veel geheimen. Want de 17-jarige Abigail is niet de enige die zonder noemenswaardig spoor uit het dorp verdween.

Emma is licht gekleurd en heeft geleerd niet op te vallen. Er sluimert racisme in het dorp, dat stevig ontvlamt wanneer Abigail is verdwenen en men bijna automatisch naar een van haar vrienden wijst: de Roemeense immigrant Rat die in het caravanpark woont. De zondebok is snel gevonden, zoals altijd in dit dorp. Maar Emma voelt zich prima bij Rat: een vriend, een lotgenoot, en ze gelooft heilig in zijn onschuld. Ook Noah, de broer van Abigail, gelooft niets van de praatjes over Rat. Hij heeft zelfs een speciale relatie met hem, iets wat hij angstvallig verborgen houdt, want op de preekstoel schreeuwt de dominee moord en brand over mannen die elkaar beminnen. De dominee heeft zijn gemeente trouwens nog veel meer naar het hoofd geslingerd tijdens zijn donderpreken. Emma probeert haar verdriet over Abigail weg te zuipen, haar moeder Melissa wil vriendin Dolly, moeder van Abigail, Noah en Jude troosten, ook al mag ze van Dolly’s man Samuel niet meer aan huis komen. Samuel, een Vietnamveteraan die licht ontvlambaar is en losse handjes heeft: geen wonder dat veel mensen denken dat Abigail gewoon het dorp is ontvlucht.

Ik hou van thrillers waarbij hele dorpsgemeenschappen worden opgevoerd. Achter elke voordeur schuilt een verhaal met bijbehorend geheim. Anna Bailey gebruikt deze geheimen voor haar spanningsopbouw, maar laat ook het heden een grote rol spelen. Want het dorp met haar duistere kanten is makkelijk te bespelen. Zo wordt de spanning langzaam maar zeker opgebouwd, net zoals de vraagtekens rondom de verdwijning van Abigail. En krijgen de hoofdkarakters steeds duidelijker trekken.

Anna Bailey heeft een droomdebuut geleverd: een prachtig geschreven spannend verhaal, met levendige karakters en populaire thema’s: racisme, kindermisbruik, homofobie. Over de kleinzieligheid van een dorp dat siddert voor de dominee, waar ouders bittere geheimen met zich meedragen en men buitenstaanders niet mag. Een dorp waarin geen enkel kind zou willen blijven.

Anna Bailey – Tall Bones (Tall Bones, vert. Kees Mollema), Meridiaan 2022

Leestips
Dorpen en hun geheimen:
Jim Crace – Oogst
Joël Dicker – De verdwijning van Stephanie Mailer
Joël Dicker – De waarheid over de zaak Harry Quebert
Claudie Gallay – De branding
Graeme MacCrae Burnet – Zijn bloedige plan
Mimi Meester – Hoe de mummies verdwenen uit Wiewerd
Ilona van Mil – De stilte van Sugarmilk Falls
Mikael Niemi – De man die stief als een zalm
Thomas Willmann – Het duistere dal
Juli Zeh – Ons soort mensen
Anne Zouroudi – De boodschapper uit Athene