Algerije

De oude president Bouteflika van Algerije heeft, na veel demonstraties, besloten zich niet meer verkiesbaar te stellen voor de komende verkiezingen: een overwinning voor het volk. Algerije was een voormalige kolonie van Frankrijk. In 1954 begon de vrijheidsstrijd, die na veel bloedvergieten en een grote uittocht van de Fransen in 1962 werd beëindigd. De laatste burgeroorlog woedde in de jaren ’90, toen een extreme moslimpartij (FIS) het land probeerde over te nemen. Vooral de oorlog tegen de Fransen heeft veel schrijvers geïnspireerd tot prachtige romans, waarin al naar voren komt dat niet alle Algerijnen zaten te wachten op een strenge moslimstaat.

De Algerijnse schrijfster Malika Mokeddem heeft twee hoofdthema’s in haar werk: vrouwenrechten en de onafhankelijkheidsoorlog. In deze prachtige, semi-autobiografische roman over een jeugd tussen een westers en traditioneel leven, gaan de thema’s hand in hand: De blauwe mensen

De Algerijnse schrijfster Assia Djebar, pseudoniem voor Fatima-Zohra Imalayen, heeft dezelfde thema’s voor haar vele romans, poëzie en films. Haar boeken moeten gelezen blijven worden, want er zijn nog veel moslimlanden waar de strijd voor vrouwenrechten nog hard nodig is: De verdwenen vrouw.

Yasmina Khadra is het pseudoniem van de Algerijnse militair Mohammed Moulessehoul. Hij schreef een hartverscheurend verhaal over een jongetje dat opgroeide tijdens de burgeroorlog en erna hopeloos verliefd werd. Het is een warme ode aan het mooie Algerije: Wat de dag verschuldigd is aan de nacht.