Vakantieboeken: Frankrijk

Luchtige vakantieboeken om te ontspannen, of om iets te leren over het land.

Frankrijk

Frankrijk, misschien wel Nederlands grootste vakantieland, heeft een grote keuze aan vakantieliteratuur, te beginnen bij de twee grootste klassiekers:

Françoise Sagan schreef haar eerste bestseller al op haar achttiende, over een 17-jarig meisje dat haar zomer doorbrengt aan de Franse Rivièra, met haar vader en zijn vriendinnen: Bonjour tristesse sloeg in 1954 in als een bom. Het is een tijdloze roman over liefde, wraak en overspel. Een rake vakantie-klassieker.

Benoîte Groult zorgde in 1987 voor de nodige reuring in literatuurland met een verhaal over een onmogelijke liefde tussen een schrijfster en een visserman. Nog zo’n klassiek vakantieboek: Zout op mijn huid.

Lydie Salvayre’s Nobele zielen werd in 2000 waarschijnlijk met een glimlach ontvangen, dankzij haar satirische kijk op een bonte groep toeristen, die een reis hebben geboekt langs de arme buitenwijken van Europa: Nobele zielen.

De immer voor ophef zorgende Michel Houellebecq veroorzaakte amper een jaar later wat meer deining met zijn niets ontziende satire tegen sekstoerisme in Thailand: Platform.

Florian Zeller doet het wat gematigder en zet de zedelijke moslimwereld tegenover de onzedelijke Westerse wereld, door twee schrijvers te laten afreizen naar Egypte. Eentje wil in de sporen van Gustav Flaubert treden en kijkt uit naar de Nubische hoeren, vergetend dat Caïro tegenwoordig heel wat veranderd is. Het resultaat is een hilarisch reisverhaal met donkere ondertoon: Gefascineerd door het ergste.

Laurent Graff schreef met heerlijk zwarte humor een boek over een man die op reis ging, maar niet echt ver kwam. Zo kun je ook vakantie vieren: De man die op reis ging.

Een terrasje pakken is een van de favoriete bezigheden van de toeristen in Frankrijk. Jerôme Ferrari schreef een sterk boek over twee vrienden die een lokaal cafeetje kopen op Corsica. Over een microwereld en veel familiesaga. Een uitstekend boek om op zo’n terrasje te lezen: Preek over de val van Rome.

Tenslotte een boek voor mensen die behoefte hebben aan wat slapstick in de vakantie. Romain Puértolas schreef een boek met een opzienbarende titel, die al genoeg over het verhaal verklapt: De wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat in een Ikea-kast.