Laurent Graff – De man die op reis ging

Een reis naar de maan

Franse roman over een man die zijn hele leven plannen maakt om op reis te gaan.

Er zijn genoeg mensen die zich hun hele leven iets voornemen, maar er nooit de gelegenheid voor vinden om het daadwerkelijk te doen. Patrick Perrin heeft hetzelfde. Hij woont volgens een onderzoek in de treurigste stad van Frankrijk (Caen, Normandië) en hij vindt dat daar verandering in moet komen. De alleenstaande Patrick maakt plannen voor een verre reis.

Waarheen, dat weet hij nog niet, wanneer, ook dat weet hij nog niet. Hij neemt zijn tijd om alles te overdenken, hij neust her en der rond, hij neemt folders mee van de reisbureaus over de meest uiteenlopende bestemmingen, kortom: Patrick gaat grondig te werk in zijn voorbereidingen.

Hij koopt een koffer en een handig mes, hij koopt een zwembrilletje en probeert deze voorzichtig uit in het zwembad. Hij schrijft alvast een ontslagbrief voor het casino waar hij als croupier werkt.

Zijn spaarzaam gemeubileerde appartement houdt hij kaal, want waarom zou hij spullen aanschaffen als hij toch op het punt staat om weg te gaan. Patrick gaat wel eens bij zijn drinkende buurman langs omdat hij het onbeleefd vindt om de uitnodiging af te slaan. hij heeft een relatie met een serveerster uit een Thais restaurant tot ze op een dag is verdwenen en hij bezoekt zelfs de lezing van de schrijver wiens boek hij had gekocht om te lezen op zijn voorgenomen reis. Ongemerkt gaat het leven voorbij…

Alles is in net zo’n compacte stijl geschreven als het leven van Patrick verloopt. Het verhaal heeft zwarte humor en is aan de andere kant ook aandoenlijk. De pikante details van zijn liefdesavonturen doen een frisse wind door het verhaal waaien.

De man die op reis ging is het verhaal van een gewone man, geschreven in een uitzonderlijke stijl. Een bijzonder onderhoudend boekje dat je in een stil uurtje op je gemak zo uitleest.

Laurent Graff – De man die op reis ging (Voyage, voyages, vert. Han Meyer) Nijgh & Ditmar, 2006

Leeslinks
Jonge mensen over de twijfels van het leven:
Florian Zeller – De ontsnapping van Julien Parme
Martin Page – Hoe ik dom geworden ben
Erlend Loe – Naïef. Super
Hitomi Kanehara – Slangen & piercings