Ons soort mensen

Nederland heeft gestemd. Veel mensen zijn geschrokken van de uitkomst. Mensen zijn nooit hetzelfde, iedereen heeft een andere mening. Sommigen weten hun mening op te dringen, anderen laten zich meningen aanpraten. In elk dorp vind je mensen die ergens anders over denken. Met of zonder reden.

Juli Zeh zet de verschillen tussen stadsmensen en dorpsmensen op scherp in een roman: stadsmensen denken vaak rust te vinden op het platteland, maar een slaperig dorp heeft vaak ook zijn vetes: Ons soort mensen.

Saša Stanišić heeft één nacht nodig om de verschillende bewoners van een slaperig dorpje aan de lezer voor te stellen: een prachtig verhaal over een onbekend dorp dat misschien wel model staat voor zoveel kleine dorpen: Nacht voor het feest.

Ilona van Mil zet de bewoners neer van een klein Amerikaans dorpje à la Twin Peaks. Zoveel mensen, zoveel geheimen: De stilte van Sugarmilk Falls.

John Wray vertelt over twee mannen die recht tegenover elkaar komen te staan in hun politieke meningen. Of hebben ze toch nog wat gemeen?: De rechterhand van de slaap.

Ook Arno Geiger’s verhaal gaat over uiteenlopende meningen van diverse mensen, die tegenover elkaar komen te staan tijdens de Tweede Wereldoorlog in Oostenrijk: Onder de Drachenwand