Mitch Cullin – Getijdenland

Alleen op de wereld

Amerikaanse ‘gothische’ roman over de wereld van een 11-jarig meisje.

Op een dag mag Jeliza-Rose eindelijk mee op reis. Gelukkig mag koningin Gunhilde niet mee. Zij en haar vader Noah pakken de Greyhoundbus en gaan richting het zuiden. Ze komen echter in Texas uit, niet in het beloofde land van Jutland, waar de Veenmannen wonen. Ze slaan proviand in en laten zich door een jongen afzetten bij Onrust, de oude vervallen boerderij van Jeliza Rose’s oma.

Haar vader, ooit een beroemde muzikant, installeert zich in een stoel waar hij voorlopig niet meer uitkomt en staart voor zich uit. Als hij genoeg drugs heeft genomen gebeurt dit wel vaker. Jeliza-Rose heeft volop ervaring om zich daar niets van aan te trekken en bovendien moet ze haar nieuwe omgeving verkennen, de uitgebrande schoolbus naast het huis onderzoeken, haar nieuwe vrienden de vuurvliegjes namen geven en uitvinden waar de eekhoorn het huis binnengaat. En dan zijn er haar vriendinnen, de barbiepop-kopjes Classique, Fashion Jeans, Magic Curl en Cut ’n Style, met wie ze op avontuur gaat in en rondom het huis.

Het is een roman die begint als zovelen. Klein meisje verhuist met een van haar ouders. Maar langzaamaan begint het tot je door te dringen dat deze wereld niet helemaal gewoon is. Zoals in Alice in Wonderland word je meegetrokken in een fantasiewereld waar vuurvliegjes namen krijgen, waar echte mensen voor spoken worden aangezien, waar een meisje zich zo in haar imaginaire wereld stort om de nare werkelijkheid te vergeten, dat wanneer ze Dickinson ontmoet die de onderzeeboot Lily heeft, je totaal geen moeite hebt mee te gaan op hun onderzeese reizen als ze oceanen verkennen en ze monsterhaaien bevechten.

Helaas is deze wereld echter bij lange na niet die van Alice in Wonderland. Geen aardige dieren die samen met Jeliza-Rose het kwaad gaan bestrijden. Een eekhoorn die het huis terroriseert. Eigenaardige buren: buurvrouw Dell die altijd een imkerhoed met net op heeft, haar broer Dickinson, een wezen in een zwembroek met duikbril op. De altijd op de loer liggende Veenmannen uit Jeliza-Rose’s vaders verhalen over Jutland.

Naast deze kleine verontrustende wereld vol weelderig onkruid, hoge ruisende korenhalmen en mesquitebomen die de gammele boerderij omgeven, liggen ook een spoorbaan en een steengroeve waar ze met dynamiet rotblokken los laten springen. Spanning genoeg dus.

De Amerikaanse schrijver Mitch Cullin die verantwoordelijk is voor de wereld van Eliza-Rose, woont in Arizona en heeft sinds 1998 al diverse korte verhalen en romans gepubliceerd waaronder The Cosmology of Bing. Hij houdt er niet van zichzelf te promoten, maar gelukkig is zijn werk wel ontdekt. Ook door de van Monty Python bekende acteur en filmmaker Terry Gilliam die bezig is met een filmbewerking van Getijdenland. Het boek is zoals Terry Gilliam op de achterflap ook zegt: “Prachtig geschreven. Triest. Magisch. Grappig. Fantastisch.”

Mitch Cullin – Getijdenland (Tideland, vert. Albert Witteveen), Anthos, 2002

Leestips
Van dezelfde schrijver:
Een kleine dwaling van de geest
Over kinderen met verslaafde ouders:
Barbara Kingsolver – Demon Copperhead
J.T. Leroy – Het hart is bovenal bedrieglijk
Over andere kinderen en hun verontrustende wereld:
Oh Jung-hee – Vogel
Marian Boyer – Het engelentransport
Melinda Haynes – Krijtstad
Ib Michael – Prins
Felix Thijssen – Onder de spekboom