Het Victoriaanse tijdperk

Het Victoriaanse Londen was een broeinest van preutsheid en uitspattingen, spiritisme en romances. De Victoriaanse tijd was tijdens de regeringsperiode van koningin Victoria (1837 – 1901). Na de dood van haar zo geliefde man trok het Engelse staatshoofd zich min of meer terug uit het openbare leven en sleet de meeste tijd in haar tochtige kastelen. Geruchten gingen dat ze iets had met de Schotse knecht John Brown en later zelfs met haar Indiase leraar (Munshi) Abdul Karim. Nu is er het schandaal rondom prins Harry en zijn vrouw Meghan, van Afrikaans/Amerikaanse afkomst. Ook ten tijden van Victoria’s omgang met Munshi, die haar Indiase vriend steeds meer titels gaf, kwam het hof in opstand. Hier wat boeken die spelen in die sobere, maar opwindende Victoriaanse tijd:

Signaal en ruis van John Griesemer geeft misschien wel de beste indruk van de Victoriaanse periode, waarin de industrialisatie langzaam op gang kwam. De verhalen over een stoomboot, een ingenieur en een geldinvesteerder, kronkelen langs diverse ‘kleine wonderen van de 19de eeuw’, terwijl de romantische lijn zich uitspint. Een klein meesterwerk, met Dickiaanse invloed.

Susanna Clark heeft voor een ander groots epos gezorgd. In Jonathan Strange & Mr. Norrell heeft ze de Engelse magiërs van de 20ste eeuw in beeld gebracht, waarbij ze een zeer geloofwaardige geschiedenis presenteert. Een prachtig verhaal over twee rivaliserende tovenaars. Voor de volwassen lezers van Harry Potter, wordt wel gezegd.

Arthur Phillips schreef met Angelica een psychologische roman waarbij de waarheid zoek is geraakt. Meerdere mensen vertellen over hoe zij de gebeurtenissen in huize Barton hebben ervaren en presenteren hun mening. Dat allemaal in de Victoriaanse tijd, toen spiritisme hoogtij vierde, de vrouwen netjes in bed bij de man moesten liggen en de mannen buitenshuis van hun vrijheid genoten.

Wesley Stace kwam met een meer ingewikkeld verhaal: Versleuteld verleden. Over een meisje dat een jongen was, waardoor een erfkwestie op scherp kwam te staan. Het verhaal stuitert tussen een kasteelroman en een Dickiaans verhaal en leest als een operette, compleet met gezang en gedichten. Een plezier om te lezen.

Michel Faber oogstte met zijn Lelieblank, scharlakenrood veel succes. Het is dan ook een prachtig geschreven roman over een man met een slecht huwelijk en een hoertje die hij uit de misère haalt. Een dikke page-turner waarin de Victoriaanse tijd dik wordt aangezet en waarin geen woord te veel staat.

In Affiniteit van Sarah Waters staat het spiritisme centraal, voor sommigen een serieuze zaak in de Victoriaanse tijd, voor anderen meer volksvermaak. In deze roman raakt een vrouw in de ban van een vrouwelijke gevangene. Van beide vrouwen wordt de geschiedenis uit de doeken gedaan, die spelen in de donkere Victoriaanse tijd. Spannend en een beetje erotisch.