Anita Nair – Wanneer de cyclonen komen

Een goede echtgenote

Een rijk verhaal over hoe de liefde toch nog komt.

Wanneer de cyclonen komen is een prachtig verhaal over een vrouw die verlaten is door haar man en die in haar eentje voor de taak staat haar twee kinderen en haar moeder en grootmoeder te onderhouden. Plus dat ze in een groot huis woont, waar ze moeilijk afstand van kan doen. Haar weg kruist die van Jak, een professor in de leer van de cyclonen, die gescheiden is en de zorg draagt voor zijn dochter die in coma is.

Meera heeft alles gedaan om een goede echtgenote te zijn, ze heeft zelfs een bestseller geschreven over Goede Echtgenotes. Dat haar man haar verlaat, had ze niet zien aankomen. Later analyseert ze hun leven en herkent ze echter wel de scheuren.

Jak woonde in Amerika waar zijn dochter Smriti’s werd geboren. Op een dag besloot Smriti naar India te gaan om haar roots te ontdekken. Daar werd ze als een exotische westers meisje populair bij de jongens. Haar wanhopige vader Jak probeert te achterhalen wat er gebeurde op de fatale avond sinds ze in coma is.

Er komen veel onderwerpen aan bod in dit boek dat een India beschrijft op de kruising van tradities en het moderne leven: scheiding, opgroeiende kinderen, de grootouders in huis, vreemdeling in eigen land (Jak) en de liefde. Anita Nair, die in Kerala (India) werd geboren, komt dichtbij chicklit literatuur door haar soms bijna cliché gedrag van de bedrogen vrouw Meera. Later wordt het boek steeds serieuzer met de onderwerpen rondom Jak’s dochter Smriti en groeit ook Meera in haar rol van gescheiden vrouw uit in een boeiend personage. Bovendien heeft het verhaal ook een aanklacht tegen abortus plegen wanneer je in verwachting bent van een dochter, wat in India nog wel eens schijnt voor te komen.

Wat Anita Nair heel goed kan, is eerlijk zijn met haar personages. Meera en Jak, maar ook hun kinderen, zijn niet wit-zwart, maar hebben zo hun goede en zwakkere karaktertrekken. Het veelvoud aan onderwerpen die als wervelwinden rond de echte cycloon, de ontmoeting tussen Meera en Jak, ronddraaien maken dit verhaal tot een rijk en boeiend verhaal. Het verhaal zou zo kunnen worden ingelijfd bij het formidabele, Indiase familie-epos De geschikte jongen van Vikram Seth.

Anita Nair – Wanneer de cyclonen komen (Lessons of forgetting, vert. Laura van Campenhout en Annemarie van Limt) Signatuur 2011

Leestips:
Van dezelfde schrijfster:
De wreedheid van het hart
Familieverhalen uit India:
Aravind Adiga – De witte tijger
Amitav Ghosh – Het glazen paleis
Ruchir Joshi – De laatste straaljagerlach
Vikram Seth – De geschikte jongen
Vikas Swarup – De ongelooflijke lotgevallen van een geluksvogel
Ali Seth – De wensmaker
Jhumpa Lahiri – De naamgenoot
Een prachtig boek uit Pakistan:
Kamila Shamsie – Kartografie