Anita Nair – De wreedheid van het hart

De godin die een kwaad eerbetoon verlangde

Indiase thriller rond transgenders in Bangalore.

De wreedheid van het hart is alweer de vijfde roman van de Indiase schrijfster Anita Nair. Ik heb alleen haar vorige roman gelezen, Wanneer de cyclonen komen, een verrassend modern en eerlijk boek met boeiende personages. Ondanks dat Nair in het Engels schrijft (maar ze woont wel in Bangalore), blijft haar hart in India en dat zal de lezer ook ervaren: dit boek is uit het hart van India gegrepen.

Ging haar vorige boek naast scheidingen ook over illegale abortussen, in haar nieuwste boek bewandelt ze niet alleen een nieuwe stijl-weg, die van de thrillers, maar springen er drie sociale onderwerpen ver naar voren: een falend politiesysteem, huizenhoge corruptie onder ambtenaren en politici en de onzichtbaarheid van transgenders, waarvan India er zoveel kent. Transgenders zijn mensen die zich niet thuisvoelen in de sekse waarin ze zijn geboren en zich gedragen als beide geslachten.

Rechercheur Borei Gowda, weggestopt in een oude politiepost van Bangalore dat ’s zomers vergeven is van de muggen, is een oude rot in het vak, die de moed om een goede politie-inspecteur te zijn, bijna heeft laten zakken, gezien zijn meerderen hem altijd tegenwerken en hij bijna een risée is geworden van het politiecorps omdat hij een rechtvaardige politieman wil zijn.

Op een dag krijgt hij een nieuwe assistent, Santosh, die huizenhoog tegen Gowda opkijkt omdat hij Gowda’s goede politiewerk uit het verleden kent en alles van hem wil leren. Dit raakt een snaar in Gowda’s hart en de door de wol geverfde brombeer voelt de oude flair weer terugkomen om achter boeven aan te gaan, wie het dan ook moge zijn.

Zijn nieuwsgierigheid wordt gewekt na de gruwelijke moord op een jonge prostitué die onder andere is gewurgd met een touw met glasvezels, een touw dat traditiegetrouw wordt gebruikt met vliegeren, om andermans vlieger uit de lucht te halen. Hij haalt een cold case uit de kast, die op de nieuwe zaak lijkt, en moet heel veel moeite doen om te bewijzen dat ze met een seriemoordenaar van doen hebben.

Het spoor leidt naar volksvertegenwoordiger Ravikumar, die temidden van armoede en krotten een dik ommuurd paleis heeft gebouwd. Bovendien huisvest hij een aantal eunuchen, die al snel onder de verdachten vallen.

Het verhaal is opgezet als een thriller: een moord wordt gepleegd; de hoofdpersonen Gowda en Santosh worden geïntroduceerd; de pracht en praal van het huis van Ravikumar en zijn slechte praktijken worden uit de doeken gedaan en dat alles wordt doorkruist met het verhaal van een transgender, die snakt naar liefde.

Gowda kan een goede neus voor moordzaken hebben, privé twijfelt hij aan alles: aan zijn huwelijk (zijn vrouw woont ver weg, bij zijn zoon die elders studeert) en aan de relatie met zijn zoon, van wie hij even denkt dat die op het slechte pad is beland. Dan komt er een oude liefde opdagen, die hij niet kan weerstaan. Het is het enthousiasme van Santosh, die hem op de been houdt en hem helpt de zaak op te lossen.

Nair is ruim geslaagd voor haar thrillerdebuut: het is een spannend boek met levendige personages en het speelt in een kleurrijke omgeving. Maar ze is ook trouw aan zichzelf gebleven door sociale wantoestanden in de Indiase maatschappij aan te kaarten, wat een extra dimensie aan haar werk geeft.

Laat je onderdompelen in het hedendaagse India: de geuren, de kleuren, de verschillende mensen en het heerlijke eten en leef mee met de leergierige Santosh, de knorrige Gowda, de brute Ravikumar, zijn sluwe broer Chikka en de wreedheid van het hart van Bhuvana en haar godin die over lijken gaat.

Anita Nair – De wreedheid van het hart (Cut like Wound, vert. Laura van Campenhout en Annemarie van Limpt) Signatuur 2013

Leestips
Van dezelfde schrijfster:
Wanneer de cyclonen komen
Dé thriller van India:
Vikram Chandra – Godenspelen
Over de onderwereld van India:
Gregory David Roberts – Shantaram
Over corruptheid en andere wantoestanden in India:
Deepa Anaparra – Djinn Patrouille op de Paarse Lijn
Manu Joseph – Miss Laila, gewapend en gevaarlijk
Indra Sinha – De mensen van Beest
Over transgenders:
Arundhati Roy – Het ministerie van opperst geluk
Elif Shafak – 10 minuten 38 seconden in deze vreemde wereld