Jonas Jonasson – De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween

Geschiedenis in een roman gepropt

Over een oude man en zijn meer dan kleurrijke verleden.

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween is een onderhoudende roman, met leuke gegevens. Het verhaal bestaat uit drie grote lijnen: het hedendaagse verhaal over Allan Karlsson die op zijn 100ste verjaardag op de vlucht slaat uit het verzorgingstehuis, waar hij onder toezicht staat van zuster Alice en haar ijzeren regime. Onderweg ontmoet hij een keur aan mensen die hij als een zwaan-kleef-aan in zijn kielzog meeneemt. Een ander deel gaat over een ongelukkige politie-inspecteur die Allan maar niet te pakken krijgt. Het derde deel gaat over het verleden van Allan, die een springstofdeskundige was en tijdens zijn avontuurlijke leven vele groten der aarde heeft ontmoet.

Het is deze derde lijn, die in het begin wel aardig is, maar gaandeweg steeds ongeloofwaardiger wordt en vervalt in herhalingen: generaal Franco, vice-president Truman, Mao Zedong en zijn vrouw, Stalin, Kim II Sung, al deze historische machthebbers dineren samen met Allan of zetten hem gevangen en als een echte stripheld weet Allan zich natuurlijk uit alle situaties te redden. Communisten, oorlogen, atoombommen, spionnen: Allan was overal waar het spannend was in de laatste honderd jaar.

Daarom heb ik sterk het idee dat de schrijver krampachtig zijn best heeft gedaan tijdslijnen uit de geschiedenis in de roman te proppen, alsof hij een contract had waar hij niet onderuit kon. Was die tijdsgeest achterwege gelaten, dan waren de verhalen misschien beter geweest. Ondanks de ballast van geschiedenis is het verhaal over de 100-jarige man simpel, maar rijk aan avontuur.

Jonas Jonasson – De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween (Piratförlaget, vert. Corry van Bree), Signatuur 2011

Leeslinks
Over een man die net vóór zijn 100ste verjaardag verdween:
Matthew Condon – De forellenopera