Ze staan weer op: de dictators van Zuid-Amerika.

Over dictators en vrijheidsstrijders.

De nieuwe Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft alles om uit te groeien tot een echte dictator. Ook Nicolás Maduro van Venezuela heeft met stalen hand zijn land naar de verdoemenis geholpen en wil niet aftreden. In dit deel van de wereld komen en gaan ze, de ijzeren regimes.

Lisa St. Aubin de Terán schreef een boek over de communistische revolutionair Oswaldo Barreto Miliani, roepnaam Otto. Hij probeerde het rechtse regime in Venezuela omver te halen, en toen dat niet lukte, vluchtte hij naar Europa, maar deed later mee met een revolutie in Chili. Lees meer over de tijd der vrijheidsstrijders in: Otto

Mario Vargas Llosa schreef een semi-historische roman over de dictator van de Dominicaanse Republiek, Rafael Léonidas Trujillo. Deze werd uiteindelijk vermoord. Een stevig spannend en mooi boek rond een dictatuur: Het feest van de bok.

Ook Junot Diaz had geen lieve woorden voor Trujillo. Hij vertelt over een naar Amerika gevluchte Dominicaanse familie, en wel over hun zoon, Oscar Wao, die kennelijk achtervolgd wordt door een typisch Zuid-Amerikaanse vloek. Een heerlijke, luchtige familie saga met wortels in de dictatuur: Het korte maar wonderbare leven van Oscar Wao.