Vakantieboeken: Engeland

Je wipt het Kanaal over en je bevindt je in een andere wereld. Het land was eens een groot imperium met veel koloniën, maar dreigt nu af te glijden naar een derdewereldland. Misschien dat daarom veel boeken spelen in een verleden, waar de tijd soms leek stil te staan.

Rachel Joyce schreef een meesterlijk boek over twee extra seconden. Een verhaal dat speelt tijdens lommerrijke zomers, als jeugdherinneringen naar boven gehaald. Het begon op een mooie zomerdag. Maar de ondertoon is heel wat serieuzer: De dag dat de tijd stil stond.

Wat er op zo’n mooie zomerdag nog meer kan gebeuren, beschrijft Jon McGregor in een verhaal over fatale seconden. Hij beschrijft wat de mensen in een straat deden, op het moment dat er een ongeluk plaatsvindt: Als niemand over belangrijke dingen praat.

Graham Swift schreef een lommerrijke roman, beginnend met alweer zo’n mooie, maar fatale zomerdag. Een verrassende familiegeschiedenis met veel bier, in een waterrijk deel van Engeland: Waterland

Jim Crace, die ook al gefascineerd was door de tijd, schreef een prachtig boek over een dorp ergens in Engeland, in de tijd dat de schapen het Engelse landschap gaan overnemen: een tijdloos sprookje voor grote mensen: Oogst

Louis de Bernières, schrijver van talloze romans die zich elders in de wereld afspelen, heeft zich nu bekeerd tot eigen land. Al twee delen zijn uit van een sfeervolle familie-trilogie beginnend met: Het stof dat van dromen valt.

Engelsen hebben humor, maar Engelse schrijvers bedienen zich daar maar dunnetjes van. Een van de meest humorvolle boeken komt van Marina Lewicka, die over twee zussen schrijft. Hun Oekraïense vader in Engeland legt het aan met een Oekraïense seksbom, met de nodige hilarische gevolgen: Een korte geschiedenis van de tractor in de Oekraïne.

Vakantie betekent ontspannen. Suzanna Clarke schreef een fantasieboek over de geschiedenis van de Engelse magie. Over de strijd tussen twee tovenaars in het 19de eeuwse Engeland. Een heerlijke dikke pil om onbezorgd de vakantie door te komen: Jonathan Strange & Mr. Norrell.