Petros Markaris – Nachtvlinder

Moord en doodslag in Athene

Griekse politiethriller rond commissaris Charitos.

Het was niet zozeer de aardbeving die de vakantie op het eiland verpestte voor commissaris Charitos, het was wat de aardbeving zichtbaar had gemaakt aan de voet van een berg: het lijk van een onbekende man. Er zat dus niets anders op voor Charitos en zijn vrouw Adriani dan terug te keren naar Athene waar hij de zaak hoopt op te lossen, en heimelijk was Charitos wel blij om verlost te zijn van zijn schoonzus…

In Athene is de rust van korte duur, niet alleen komt de zaak van de vermoorde, onbekende man op het eiland niet snel van de grond, hij krijgt nog een veel belangrijker zaak toebedeeld: de moord op Dinos Kousta, eigenaar van diverse nachtclubs, restaurants en andere duistere zaken. Deze moord brengt Charitos oog in oog met Koustas’ vrouw, de mooie Elena, ooit een beeldschone zangeres. Wanneer Charitos echter te diep in de zaak duikt en op het spoor komt van een minister met vuile handen, krijgt hij van bovenaf te horen dat de zaak in de doofpot moet worden gestopt. En dat kan Charitos niet over zijn hart verkrijgen: hij zal en moet de dader vinden.

Nachtvlinder is een heerlijke Griekse thriller rond commissaris Charitos, die de Griekse maatschappij behoorlijk op de hak neemt en politiek niet helemaal correct is. Bovendien heeft hij een haat-liefde verhouding met zijn vrouw Adriani die hij probeert te ontwijken of met wie hij weer in het gevlij probeert te komen door een duur cadeau of etentje. Zijn oogappel is zijn dochter Katerina, tegenwoordig studerend in Thessaloniki en die een vriend heeft die in Charitos’ ogen waardeloos is. Hij is dan ook stiekem opgetogen wanneer zijn dochter het uitmaakt met haar vriend, maar die stemming zakt snel in wanneer ze een relatie krijgt met iemand die Charitos net zo goed tegenstaat. En zo stort het verhaal ons weer in het overvolle Athene waar overdag files en demonstraties het werktempo ophouden en waar ’s nachts de nachtclubs welig tieren en waar in huize Charitos allesbehalve vrede heerst.

Onze speurneus wordt het moeilijk gemaakt door zijn gezondheid, de bemoeizucht van zijn vrouw en allerlei andere personen die Charitos graag om de tuin leiden. Maar Charitos laat als een echte speurhond niet los en blijft spitten in een zaak die nacht- en voetbalclubs aangaan, een bureau dat opinies peilt en zelfs bij een minister uitkomt.

Het verhaal speelt nog steeds in de tijd van de drachmes, maar iedereen die Griekenland een beetje kent, zou denken dat het verhaal zich net zo goed in deze tijden van crisis zou kunnen afspelen: omkoping, belastingfraude en witwasserij. De zaken steken echter niet zo makkelijk in elkaar en het verhaal kent dan ook een verrassende wending voor zowel commissaris Charitos als voor de lezer: een onderhoudende en spannende thriller, zeker voor liefhebbers van Griekenland.

Petros Markaris – Nachtvlinder (Amyna Zonis, vert. Noortje Pelgrim), A.W. Bruna 2012

Leestips
Van dezelfde schrijver:
Het late journaal
Bloedrechters
Een literaire thriller spelend in Griekenland:
Anne Zouroudi – De boodschapper uit Athene