Peter Terrin – Blanco

Leven in een kooi

Belgische roman over rouwende man die de werkelijkheid uit het oog verliest.

Helena, de vrouw van Victor, is om het leven gekomen bij een carjacking. Celbioloog Victor blijft alleen achter met zijn zoontje Igor. Door wat zijn vrouw is overkomen beseft Victor hoe onveilig de maatschappij kan zijn. Igor moet beschermd worden tegen deze gevaren. Het begint met de school waar je zomaar binnen kunt lopen. Erna een leraar die in Victors ogen een dubieus gezicht heeft. Na een overval op een buurvrouw moet ook het appartement op de vijfde verdieping nodig beveiligd worden. Victor wordt een overbezorgde vader die langzaam maar zeker een andere wereld binnenstapt.

Beklemmend boek over een man die het contact met de realiteit verliest omdat hij na het overlijden van zijn vrouw opeens overal gevaar in ziet. Victor gaat steeds verder in zijn veiligheidsmaatregelen en vervreemdt zich van de maatschappij.

Peter Terrin debuteerde in 2001 met zijn roman Kras nadat zijn verhalenbundel De code al in 1998 was gepubliceerd. Naast deze publicaties werkt Terrin ook aan theaterstukken.

Blanco is een klein compact verhaal. In simpele zinnen en met korte hoofdstukken creëert Terrin een atmosfeer van een werkelijkheid die langzaam in een soort fantasiewereld verandert. Het is vooral het schrijven van Terrin die de kracht van het verhaal vormt. De fraaie opbouw van steeds meer absurditeiten die eindigen in een heuse nachtmerrie voor het kind Igor. Hoe kan een ingrijpende gebeurtenis zoals dood door geweld van een geliefd iemand het leven beïnvloeden, laat dit spannende boek van de Belgische auteur zien.

Peter Terrin – Blanco, De Arbeiderspers, 2003

Leestips
Van dezelfde schrijver:
Monte Carlo
Vrouwen en kinderen eerst
Op drift:
Emmanuel Carrère – Op drift
Robert Stone – Schimmenbaai
Véronique Olmi – Geen gewone dag
Over een dagpatiënte van een psychiatrisch ziekenhuis:
Clare Allan – Poppy Shakespeare