Nieuwjaarsvoornemens

Er zijn legio mensen die zich voor het nieuwe jaar iets voornemen: stoppen met roken, sporten, minder snoepen. Er zijn er zelfs die hele lijstjes hebben met goede voornemens. Schrijvers kiezen soms ook voor hoofdpersonages die zich iets voornemen. Vaak heeft dat niets met Nieuwjaar te maken, wel met een nieuw begin in hun leven.

Zo schreef Erlend Loe een heerlijk eigenzinnig boekje over een jongen die zich heeft teruggetrokken om weer tot zichzelf te komen. Dit doet hij o.a. aan de hand van talloze lijstjes die hij maakt. Het verhaal gaat veel dieper dan de stijl doet vermoeden en geeft op zeer originele wijze kleur aan een dip: Naïef. Super.

Charlotte Roche’s hoofdpersoon Elisabeth heeft maar één stille wens: het met een andere man te doen. Ze helpt haar man met zijn seksuele fantasieën, maar Elisabeth, die bijna geen minuut zonder aan seks te denken heeft, is zo bang haar man te verliezen, dat deze vraag lang niet gesteld blijft. Een heerlijke satire, maar ook een raak portret van een ontspoorde vrouw: Schootgebed

Vegetarisch worden zal vaak voorkomen op menige voornemens-lijst 2019. De Zuid-Koreaanse Han Kang schreef over een vrouw die plotseling besliste om vegetariër te worden, met verstrekkende gevolgen. Het verhaal is elegant en indringend, soms gewelddadig en sensueel, dromerig en shockerend: De vegetariër.