Natacha Appanah – Blue Bay Palace

Wanneer een sprookje ruw wordt verstoord…

Mauritiaanse roman over liefde en wraak op een vakantie-eiland.

Maya, geboren en getogen op het eiland en van arme afkomst, heeft de kans gekregen te kunnen werken als receptioniste in het grote luxe hotel Blue Bay Palace. Ze krijgt een verhouding met de manager Dave en ondanks het standsverschil kan haar leven niet meer stuk. Denkt ze. Haar paradijs wordt ruw verstoord als op een dag blijkt dat Dave in het huwelijk is getreden met een vrouw uit een andere gegoede familie. Het hindoestaanse meisje van onbeduidende kaste is op haar plaats gezet door een rijke blanke. Het sprookje wordt een nachtmerrie.

Natacha Appanah-Mouriquand werd in 1973 geboren op het eiland Mauritius. Op 17-jarige leeftijd won ze een literaire wedstrijd. Ze werd journaliste en woont sinds 1999 in Frankrijk waar ze voor verschillende kranten en radioprogramma’s heeft gewerkt. Haar eerste roman Les rochers de Poudre D’or kreeg de Prix RFO du livre 2003. Haar geboorte-eiland was het hoofdthema in haar twee eerste romans. Haar laatste roman La noce d’Anna (2005) gaat over moederliefde en integratie.

‘Vrouw van arme afkomst krijgt relatie met rijke man uit gegoede familie’ klinkt als een cliché uit een roman die je vroeger vond in de boeketreeksen. Maar de tweede roman van Natacha Appanah, die in één zin zo is samen te vatten, is een klein literair juweeltje dat met veel kracht is geschreven. De romantiek wordt al meteen overschaduwd door de grote verschillen op het eiland. Rijke toeristen in een hotel waar je alle luxe vindt, een paar rijke families die de dienst uitmaken en een arme bevolking die in de hitte en de schrale natuur moet buigen en hard moet zwoegen om hun kostje te verdienen. Dat is de realiteit van een zonnig warm eiland waar het leven grotendeels rond de toeristenindustrie draait.

En dan is er de liefde die helaas niet lang duurt, maar waarvan de nasleep des te heftiger is. De hoofdpersoon Maya, die met haar ziel onder haar arm loopt, doet er alles aan om die grote liefde te vergeten. Ze zal het hoofd niet buigen voor een rijke man die beweert haar nog steeds lief te hebben. Maar ze houdt geen rekening met het hart dat geen genade kent. Ondanks haar goede voornemens en bedoelingen wordt ze meegesleept naar een actie waar vandaan geen weg meer terug is.

Het is de persoonlijke en meeslepende vertelstijl, het heftige einde en de mooie sfeerbeelden van een zonnig vakantie-eiland, die Blue Bay Palace tot een aanrader maakt voor iedereen die weer even het zout op de huid wilt voelen tintelen.

Natacha Appanah – Blue Bay Palace  (Blue Bay Palace, vert. Eef Gratama) Wereldbibliotheek 2005

Leeslinks

Liefde in de Cariben:

Maryse Condé – De watergodin
Ernest Pépin – De man met de ivoren stok
Gisèle Pineau – Terug naar Guadeloupe