Matt Beaumont – Check mail

Dé ideale moderne kantoor-roman

E-mailroman over Londens reclamebureau.

De eerste in zijn soort: een roman volledig opgebouwd uit enkel e-mailtjes. En wat voor e-mailtjes! Heerlijk komisch, gemeen en spannend!

De mailtjes doen de ronde ter burele van het Londens reclamebureau Miller Shanks. Helaas gaan bijvoorbeeld alleen de mailtjes van de directeur, David Brutton, per ongeluk naar zijn Finse collega en aanhanger van de popgroep Aqua (je voelt ‘m al hangen: Abba), die hem de loef probeert af te steken met de nieuwe account van coca-cola. Deze account binnen krijgen staat centraal op het reclamebureau met Hoofd Afdeling Creatie Simon Horne, die zichzelf de slimste van ’t stel waant, en zijn walgelijk trouwe secretaresse, sorry, Personal Assistent, Susi Judge-Davis, of het jonge honden-team Vince en Brett, of de nog in de Sixties achtergebleven Pinki die keer op keer moet worden overgehaald een account te doen omdat geen product haar aanstaat. Dan is er nog de huismeester Ken Perry, die brandweeroefeningen organiseert dwars door de chaos heen, of espresso-apparaten in de aanbieding heeft, of de nieuwe stagiaire Lorraine Pallister die samen met secretaresse Zoë Clarke nooit te beroerd is om de laatste roddels stiekem in de WC uit te wisselen.

Een maandje spieken in alle mailtjes, inclusief van ’t filmteam op Mauritius die daar een aanvaring hebben met Ivana Trump, geven een hilarisch beeld van dit vooraanstaande reclamebureau en hun e-mail-cultuur. Buiten het zeer leuke taalgebruik ook nog spannend.

M@tt Beaumont, oorspronkelijk copywriter van beroep, is zelf ooit eens ontslagen door een gerenommeerd Londens reclamebureau. Zijn eerste roman was een e-roman geschreven voor de site van uitgeverij Harper Collins, die later gepubliceerd werd onder de titel The E Before Christmas.
Check mail verscheen vorig jaar onder de Engelse titel Een is een must voor iedereen die van het kantoorleven houdt, of baalt, voor iedereen die zijn e-mail-taal wil bijschaven en voor iedereen die van leuk taalgebruik houdt. En uiteraard is het verplicht leesvoer voor elk reclamebureau.

Matt Beaumont – Check Mail (E, vert. Ineke van Bronswijk), De Kern, 2000

Boekenlinks:
Nog meer over de reclamewereld:
Frédéric Beigbeder – € 14,99