Lydie Salvayre – In gezelschap van spoken

Een bezoekje van de deurwaarder

Franse familieroman.

Lousiana, genoemd naar de droom van haar vermoorde oom, woont met haar gekke moeder, Rosa, in een appartement, waar op een dag de deurwaarder verschijnt wegens achterstallige huur. Terwijl hij secuur alles van waarde probeert op te schrijven, komt Rosa furieus uit haar kamer en begint haar verhaal te vertellen, met de nodige ‘robuuste’ taal, en verwart de deurwaarder met personages eruit, waardoor haar dochter zich steeds en steeds meer schaamt omdat ze zich had voorgenomen zich zo normaal mogelijk te gedragen tegenover de deurwaarder.

Haar moeders verhaal, aangevuld door opmerkingen van de dochter, is de trieste geschiedenis van haar familie in het oorlogsjaar 1943, toen maarschalk Pétain, verbasterd tot Putain, de scepter zwaaide in dat gedeelte van Frankrijk en Rosa’s broer vermoord werd.

De twee verhalen die op deze manier worden verteld, verleden en heden, zijn op een originele manier bij elkaar gebracht. Ook het karakter van de vertellende hoofdpersoon, Louisiana, wordt prachtig neergezet en zet je aan het denken of ook zij niet in haar moeders voetsporen treedt.

Salvayres schrijfstijl is zonder meer origineel en dwingt respect af. Ondanks dat je zwaarmoedig zou moeten worden van de situatie van Louisiana en Rosa, is het juist de schrijfstijl, de absurde situatie en het soms grappige taalgebruik, dat veel sjeu aan dit boek geeft.

Lydie Salvayre – In gezelschap van spoken (La Compagnie des spectres, vert. Jeanne Holierhoek), De Geus, 1999

Leestips:
Van dezelfde schrijfster:
Het zwijgen van Savedra
Nobele zielen
macht van de vliegen