Andrea Barrett – De reis van de Narwhal

Haat en nijd rond de Noordpool

Historische scheepsroman over de Noordpool.

In de 19de eeuw mag Erasmus Darwin Wells, een wetenschapper en natuurvorser, mee op reis met de Narwhal, een expeditie die is opgezet om te achterhalen wat er met een vorige expeditie is gebeurd. De hele onderneming staat onder leiding van zijn schoonbroer Zeke, een mooie jongeling met weinig ervaring in poolexpedities. Men gaat op weg, doet navraag bij eskimo’s en speurt de poolzeeën af, tot ze te laat zijn om terug te keren en moeten overwinteren. Na een barre winter lukt het een deel van de manschappen terug te keren en verslag te doen: de expeditie is een grote mislukking.

In Chicago wacht intussen Erasmus’ zuster en Zekes vrouw, Lavinia, met grote spanning de terugkeer van de Narwhal af. Ze worden bijgestaan door een gezelschapsdame, Alexandra, die, zeker voor die tijd ongebruikelijk, het beroep van etsen leert.

Wanneer eenmaal terug aan wal de nederlaag voor Erasmus getekend is, komt er nog een onwelkome verrassing…

Een boek over niet alleen een bloedstollende poolexpeditie, maar ook alle gehakketak in die tijd rondom de expedities en een ontroerende romance. Dat maakt dit boek juist zo leuk. Naast een barre zeereis en het Noordpoolgebied wordt ook een beeld van de zeden en gewoonten uit dit Victoriaanse tijdperk in Amerika gegeven, dat in de ban was van wetenschappelijke ontwikkelingen en de ontdekking van de wereld. Door middel van uitgebreide karakterschetsen weet Barrett ons op een boeiende manier in dit leven te betrekken.

Haar schrijfstijl is helder. Ze weet de poolstreken beeldend en nauwkeurig te beschrijven zodat het sneeuwlandschap pijn doet aan je ogen en je het gekraak van de ijsbergen hoort.

En de spanning? De behouden terugkeer van Erasmus is slechts het begin van het eigenlijke verhaal. Ook al levert een noodlijdende poolexpeditie genoeg spanning op, het verrassende venijn zit ‘m in de staart.

Andrea Barrett kreeg de Amerikaanse National Book Award voor haar vorige boek, Ship Fever. Maar ook deze roman is zeker een prijs waard.

Andrea Barrett – De reis van de Narwhal (The Voyage Of The Narwhal, vert. M. van Sligter), Anthos 1999/2008

Boekenlinks
Over een ruzie tussen ontdekkers van de Noordpool:
Wayne Johnston – De zeevaarder uit New York
Nog meer ontdekkingsreizen per schip:
Donald Niedekker – Waarachtige beschrijvingen vanuit de permafrost
Christoph Ransmayr – De verschrikkingen van het ijs en de duisternis
Mordecal Richier – Salomon Gursky was hier
Napoleon Baccino Ponce de Léon – Maluco
Een expeditie naar Amerika:
Laila Lalami – La Florida
Over een ontdekkingsreiziger in de Amazone:
David Grann – De verloren stad Z
Over een ontdekkingsreiziger in Afrika:
Ilija Trojanow – De wereldverzamelaar
Arabië ontdekken:
Thorkild Hansen – Het gelukkige Arabië
Een sprookje over de noordelijke jagersstam die de expeditie tegenkomt:
Juri Rytchëu – Teryky