Florian Zeller – De ontsnapping van Julien Parme

Paris by night

Franse humoristische roman over een 14-jarig jongetje dat van huis wegloopt.

Hoe is de 14-jarige Julien Parme in Saint-Dié terechtgekomen? Dat is een ongelooflijk verhaal en het begint met zijn geschifte moeder die streng is en totaal geen humor heeft. Bovendien woont ze tegenwoordig samen met François, “een idioot met een ringbaardje en fluwelen broeken”. En dan is er ook nog Bénédicte, zijn halfzus, die Julien het liefst door de wringer wilde halen.

Maar eigenlijk begon het ermee dat Julien op school was betrapt met een sigaretje roken en dat zijn moeder hem daarom verbood om uit te gaan. Uitgerekend op de avond dat hij naar een feestje wilde gaan waar het mooiste meisje van de school zou komen, Mathilde.

Het is niet uit pure rebellie dat Julien die nacht zijn biezen pakte. Hij was teleurgesteld en voelde zich verraden. Dat akelige gevoel dreef hem de nacht in, op zoek naar het beroemde Parijse nachtleven.

Dan volgt het verhaal van Julien Parme die door Parijs zwerft. Het zijn niet de gebeurtenissen die het verhaal kleuren, maar de innerlijke wereld van Julien Parme, die veel boeken wil schrijven en zich voor het gemak maar alvast uitgeeft als een beroemd schrijver. Ook tegenover zijn vriend Marco doet hij stoer en speldt hem een schone leugen op de mouw. Hoe langer de nacht, hoe mooier Juliens leugens worden. En hoe hilarischer de situatie wordt.
De ontsnapping van Julien Parme is het vierde boek van de jonge, gevierde Franse schrijver Florian Zeller. Was zijn vorige boek Gefascineerd door het ergste nog controversieel wegens zijn onderwerp islam versus de westerse wereld, in zijn nieuwste boek is er enkel nog puberale wijsheid. Een terugblik op de puberteit, een spiegel waarin iedereen wel wat zal herkennen.

De toon waarop Julien Parme zijn verhaal doet, laat je al vanaf de eerste pagina weten dat we niet hoeven te rekenen op een drama of een serieus verhaal. Julien Parme doet met al zijn kennis in zijn jonge leven uitgebreid verslag van wat er die 48 uur is gebeurd en waarom hij door zijn moeder uit huis is geplaatst. Hiervoor becommentarieert hij niet alleen de wereld om zich heen, maar bedient zich ook van wijsheden, die op z’n minst bijzonder onderhoudend zijn. Want Julien is gedreven, weet wat hij wil en vooral weet wat hij voelt. Liefde voor de dames, haat voor zijn familie en heel diep in zijn hart bedroefdheid, omdat zijn vader er niet meer is. Julien voelt zich volwassen, is een schrijver en heeft belangrijke afspraken met uitgevers. Maar soms heeft Julien ook zijn twijfels…

De ontsnapping van Julien Parme is een heerlijk, luchtig verhaal met hilarische kanten waar geen speld tussen te krijgen is.

Florian Zeller – De ontsnapping van Julien Parme (Julien Parme, vert. Edu Borger), De Arbeiderspers, 2007

Leeslinks
Van dezelfde schrijver:
Gefascineerd door het ergste
Een puber op de vlucht:
DBC Pierre – Vernon God Little
Pubergedrag:
John Kennedy Toole – Een samenzwering van idioten
Junot Diaz – Het korte maar wonderbare leven van Oscar Wao
Jaap Robben – Zomervacht