Het kerstdiner

Twee boeken rondom een kerstdiner

Voor veel mensen het belangrijkste evenement van de kerstdagen: het fameuze kerstdiner, of misschien wel het verplichte familie-kerstdiner. Er zullen allicht meer boeken zijn die rondom dit beladen eetfestijn draaien. Ik heb er twee gelezen, beide heerlijk onderhoudend; een aanrader om rond de kerstdagen te lezen.

Jonathan Franzen beschrijft een doorsnee Amerikaanse familie, waarvan de kinderen hun eigen leven leiden. Moeders (die aan Hyacinth Bouquet doet denken uit de Engelse tv-serie Keeping up appearances) wil graag al haar kinderen (en kleinkinderen) aan de kerstdis zien, maar zie dat maar eens voor elkaar te krijgen. Het is een briljante satire over een middenklas Amerikaans gezin: De correcties.

Ali Smith organiseert een vreemd kerstdiner in haar roman Winter. Daarin vertrekt een zoon naar zijn moeder voor het kerstdiner en omdat hij niet wil dat ze weet dat zijn relatie alweer uit is, neemt hij een net ontmoet meisje mee, die zijn ex-vriendin moet spelen. Zijn moeder blijkt wereldvreemd, net zoals haar zus een rasechte hippie is, die echter wel het kerstdiner redt. Een prachtig geschreven, maar mooi en eigenzinnig verhaal: Winter