Gerda Dendooven – Tabac

Thee van oleander

Belgische roman over de vlucht van een getroebleerd meisje.

Wie kent ze nog: de witte flesjes met donkerbruine letters, een populaire parfum onder de mannen: Tabac. Stoere naam, maar wanneer deze parfum wordt gerelateerd aan minder leuke zaken, dan zullen die geurwolken je altijd blijven achtervolgen, hoe ver je je ook probeert te verstoppen.

Een vlucht of een road trip: hij begint in ieder geval heel spannend, wanneer Konijn, de hoofdpersoon, zachtjes het huis uit sluipt, bang haar moeder wakker te maken. Ze is op weg naar de bushalte en heeft haar moeder niets verteld van haar reis, die ze aanvangt met een wat oudere man van wie ze houdt. Hoe goed kennen ze elkaar? Dat is niet helemaal duidelijk. Waarom vertrekken ze stiekem in het vroege ochtendgloren als dieven in de nacht? Ook dat wordt pas later duidelijk.

Konijn haat de Tabac-geur, die een buurman altijd gebruikte om zijn stank te verdoezelen. Ze heeft een gruwelijke hekel aan zowel de geur, de man en zijn daden. Terwijl de reis wordt voortgezet per trein richting het Italiaanse zuiden, krijgen we flash backs van de liefdeloze jeugd van Konijn, waarin vooral haar moeder uitblinkt in een tenenkrommende opvoeding. Meneer Tabac krijgt een steeds grotere rol in het leven van Konijn, dat, tot ze haar medereiziger ontmoet, niet veel voorstelt.

Met korte zinnetjes trekt Konijn je mee haar avontuur in. De man voor wie ze heeft gekozen weet alles van planten en zo overleven ze ook zo goed mogelijk in de natuur, want het is natuurlijk niet het gehele jaar rond zomer, zodat ze in zee kunnen zwemmen en leven van vakantiebaantjes. Vanaf het begin wisten we dat dit boek geen happy end zou hebben. Vanaf de eerste bladzijden stapelen de wolken zich langzaam op, ook al gun je Konijn zoveel geluk, na alles wat ze heeft meegemaakt. Thee van oleander. Dat zal genezen. Voor altijd.

Gerda Dendooven is bekend van kinderverhalen. Dit is haar eerste roman voor volwassenen en hiermee duikt ze meteen de wereld in van de duistere beweegredenen van grote mensen. Ook al zijn haar zinnen misschien kinderlijk kort, ze zijn krachtig en roepen meteen gevoelens en spanning op. Waar deze korte roman het van moet hebben: glasheldere zinnen met poelen vol troebel water eronder. Want Konijn is niet zomaar op reis om het geluk te vinden, het is meer een vlucht om al het slechte achter zich te laten. En wat voor slechts! Je zult maar zo’n moeder en zo’n buurman hebben. De benauwende sfeer van haar opvoeding zet zich voort tijdens de reis, want zo snel raak je dat alles niet kwijt. De liefde is haar nooit bijgebracht, dus blijft ze onzeker over haar nieuwe relatie, een man die ook een behoorlijk verleden met zich mee zeult. Het is geen liefde, maar schuld en wraak die de hoofdspelers zijn in dit compacte, fraaie drama.

Gerda Dendooven – Tabac, Querido 2017

Leeslinks

Op vluchtreis:

Véronique Olmi – Geen gewone dag

Geef een reactie