Florence Seyvos – Verlaten

Liefde doet pijn

Franse mini-roman over meisje van 19, dat verliefd wordt op haar vioolleraar.

Verlaten is een meedogenloos verhaal van de Franse schrijfster Florene Seyvos, over een 19-jarig meisje dat voor het eerst wanhopig verliefd wordt. Op een getrouwde man.

De roman is in ik-persoon geschreven en vertelt over de gevoelens, de twijfels, de triomfen van de hoofdpersoon, want de liefde is niet zo simpel. Verliefd zijn houdt vaak in: pijn lijden. Omdat de geliefde persoon er even niet is, omdat de geliefde persoon een ander leven heeft, met andere mensen omgaat en in het geval van getrouwde mensen, met andere mensen slaapt. Maar verliefdheid kan ook een uitstraling geven waardoor je denkt dat je de wereld in de hand hebt en een hele rits jongens achter elkaar kunt versieren. Gevoelens gaan van hoog naar laag.

De hoofdpersoon in het boek staat op de drempel om deze liefdeswereld te verkennen. Een relatie met een wat oudere, getrouwde man kan echter desastreus zijn voor een meisje. In plaats van de vrouw van de man op wie ze verliefd is te haten, begint ze ook voor haar een bijna ziekelijke passie te voelen. Maar wanneer ze haar ontmoet, realiseert ze zich dat ze niet tegen een volwassen knappe vrouw op kan. Als reactie graaft ze een eigen graf voor haar relatie: ze schrijft een anonieme brief.

Wat ze niet beseft is dat alleen gelaten worden nog oneindig veel meer pijn doet dan de liefde en dat dat om drastische maatregelen vraagt.

Seyvos legt op ongenaakbare wijze veel zeer herkenbare gevoelens bloot van een passionele tot mislukken gedoemde relatie. Een verboden liefde waar een derde persoon als een schaduw het ritme aangeeft. Een liefde tussen een jong meisje en een getrouwde man, waarbij ze het af moet leggen tegen een vrouw die al alles heeft wat zij ambieert, zowel de man als het vak. Het zal menige vrouw vele herkenningspunten geven.

Een mooi en herkenbaar geschreven romannetje van een schrijfster die vooral voor een jong publiek schrijft. Florene Seyvos’ roman Gratia (1992) kreeg de Prix Goncourt voor Eerste Roman en Les Apparitions (1995) de Prix Fance-Télévisoin.

Florence Seyvos – Verlaten (L’abandon, vert. Maria Noordman) De Geus, 2004

Leeslinks
Verlaten door je man:
Marita van der Vyver – Koud opgediend
Verliefd op je leraar:

Katja Lange-Müller – Puppy liefde
Lerares verliefd op leerling:
Zoë Heller – Kroniek van een schandaal
Franse wijsheid over de liefde:
Frédéric Beigbeder – Liefde duurt drie jaar
Hopeloos verliefd:
Ariënne de Bruijn – Ismael
Vreemdgaan:
Christian Gailly – De nacht
Paul Guimard – De geur van gras