Daniel Mason – Een ver land

Droomstad…

Amerikaanse roman over een arm plattelandsmeisje in een fictief land dat naar de stad trekt.

Op het platteland waar Isabel in een klein dorpje woont, heerst armoede en honger. Vooral in tijden van droogte zorgt het suikerriet niet altijd voor brood op de plank. Isabels broer Isaias, met wie Isabel is opgegroeid, vertrekt naar de stad om daar als muzikant zijn brood te verdienen. Hij komt nog een keer naar huis om te vertellen over het orkestje waarin hij zal gaan spelen, over de toeristen voor wie hij muziek zal gaan maken, over een man die heeft voorspeld dat hij een grote muzikant zal worden.

Als Isabel al een tijd niets van hem heeft gehoord, stuurt haar moeder haar ook naar de stad, omdat er in het dorp niets meer te eten is. Ze kan op de baby van haar nichtje passen. Isabel hoopt vooral er haar broer te vinden.

Bij aankomst in de stad vindt ze haar nicht, die woont in een van de zich steeds maar uitbreidende sloppenwijken aan de rand van de stad, maar haar broer is daar al maanden niet komen opdagen. Zal ze ooit haar broer weer zien?

De debuutroman van de Amerikaanse schrijver Daniel Mason De pianostemmer nam de lezers mee op reis vanuit het mistige Londen via Afrika en India naar de Birmese jungle. Een grootse roman vol verhalen, avonturen, spanning, romantiek en humor. Er werd dan ook halsreikend uitgekeken naar de tweede roman van deze veel belovende schrijver.

Een ver land is een stuk ingetogener dan De pianostemmer. Het is het verhaal over een meisje in een fictief land zoals we er zovelen in Azië, Zuid Amerika of Zuid-Afrika vinden. Geen grote reis, geen koloniale achtergronden of vingerwijzingen naar andere literatuur zoals Joseph Conrad’s Hart der duisternis.

Een ver land zou het verhaal kunnen zijn van duizenden arme plattelandsmensen die naar de stad trekken. Over de tweedeling in een stad met sloppenwijken. Over hoe ver het rijke leven van het arme leven af kan staan. Isabel staat symbool voor al die mensen die door armoede of oorlog van het platteland moeten vluchten naar de stad, een gebied waar totaal andere regels gelden, een gebied waar ze onvoorstelbare rijkdom kunnen zien, maar nauwelijks kunnen krijgen.

Het is echter niet alleen het simpele verhaal van een meisje dat naar de grote stad trekt. Daniel Masons schrijven is zo sfeervol dat je de langzame lijn die het verhaal tekent, de queeste van een meisje dat haar broer zoekt, voor lief neemt.

Terwijl er veel bladzijdes in De pianostemmer waren waarmee je kon wegdromen over verre en exotische oorden, is de beschreven stad in Een ver land natuurlijk niet een oord om graag in te vertoeven. Maar meer nog dan in De pianostemmer zijn dromen in Een ver land groots aanwezig.

Plattelanders die dromen van de stad waar je werk kunt vinden, meisjes die dromen over een rijke man en een groot huis, jongens die dromen om hun leven met muziek te kunnen verdienen. En Isabel die droomt dat ze haar broer, die het volgens haar helemaal heeft gemaakt in de muziek, weer in haar armen kan sluiten. Deze droom is zo groot dat ze niet in de gaten heeft dat er zich een reële droom aan haar openbaart: fotograaf Alin, die net als haar broer probeert van zijn kunst te leven, doet moeite om Isabel te veroveren.

In een tijd waar de stedelijke bevolking binnen een jaar het aantal mensen dat op het platteland woont gaat overstijgen, waar sloppenwijken in Rio de Janeiro onneembare vestingen voor de politie zijn geworden, is dit verhaal een schreeuw om aandacht voor deze problemen. De kracht van Mason is echter dat hij hiervoor niet alle ellende die je daar vindt uit de kast heeft getrokken. Rondom Isabel voel je de verschrikkelijke wereld, maar dromen houden net als Isabel het verhaal ver van deze clichématige beelden. Een ver land is niet sensationeel te noemen, maar het bewijst wel dat Daniel Mason kan schrijven.

Daniel Mason – Een ver land (A Far Country, vert. Ko Kooman) De Bezige Bij 2007

Leestips
Van dezelfde schrijver:

North Woods
De wintersoldaat
De pianostemmer
Over sloppenwijken in Zuid-Afrika:
Zakes Mda – Rouwer van beroep
Over sloppenwijken in India:
Vikram Chandra – Godenspelen
Vikas Swarup – De ongelooflijke lotgevallen van een geluksvogel
Gregory David Roberts – Shantaram