Bye bye Cuba

Trump riep deze week een verbod uit voor Amerikaanse cruiseschepen, privéjachten en –vliegtuigen om naar Cuba te gaan. Hij wil de dollarinkomsten daar dempen, omdat hij meent dat de nog steeds rood gekleurde Cubaanse regering met toeristeninkomsten staten steunt zoals Nicaragua en Venezuela. Alsof het Cubaanse volk al niet genoeg heeft geleden. Hier vier wat oudere boeken over het roerige wel en wee van Cuba.

Marita Lorenz doet in Lieve Fidel een boekje open over de legendarische icoon Fidel Castro, die gemengde gevoelens losmaakt bij veel mensen: was hij een held of een meedogenloze dictator? Een intrigerend boek vol geschiedenis: Lieve Fidel.

De vader van Ileana de la Guardia werd tijdens het beroemde Ochoa proces (1989) over vermeende drugssmokkel ter dood veroordeeld en geëxecuteerd. Zijn dochter klom in de pen om zijn naam te zuiveren en klaagt hierin Fidel Castro aan: De naam van mijn vader.

Carlos Eire beschrijft jeugdherinneringen uit het Cuba voordat Castro het eiland radicaal veranderde. De gevolgen voor de bevolking waren desastreus. Maar toen zat Eire al in Amerika en bleven zijn mooie herinneringen ongewijzigd: Sneeuw in Havana

De held van het volk, Fidel Castro, zorgde voor bittere armoede. Schrijver en ex-journalist Pedro Juan Gutiérrez schreef een semi-autobiografisch boek over hoe seks en rum hielpen te overleven: een sfeervol Caribisch portret van een eiland waar de Amerikanen van Trump niet meer heen mogen: Dirty Havana