Brand!

Het is zomer in Europa en de temperaturen schieten omhoog. Ideaal weer voor rondrazende bosbranden. Zoveel dat de wereld van de roman De weg van Cormac McCarthy steeds realistischer wordt. In dit aangrijpende boek trekken een vader en zoontje door een door brand verwoest landschap, op zoek naar leven.

Een hevige, dorpen verslindende bosbrand die op die wereld moet hebben geleken, raasde al in 1916 door het Canadese Ontario, waarbij honderden levens verloren gingen. In de roman Het regende vogels van Jocelyn Saucier gaat een journaliste jaren later op zoek naar overlevenden van deze catastrofe die de naam Matheson Fire kreeg.

Ook Evie Wyld heeft in haar aangrijpende, maar mooie roman Overal vogelzang een bosbrand centraal, alleen is deze heel goed weggestopt. Het verhaal gaat over een schapenhoedster op een Engels eiland, met een zwaar Australisch verleden.

Ludovic Roubaudi is wat vrolijker. Hij geeft een inkijkje in een brandweerkazerne in zijn boekje Brand!. Een vrolijke klucht over een stoer brandweerkorps dat een nieuwe baas krijgt.

In het stukje Over hitte geschreven meer boekentips die gerelateerd zijn aan bosbranden en milieuverandering.